Протягом наступних п’яти років столиця нашої країни може змінитися до невпізнанності. Сучасні «розумні» технології мають прийти у найважливіші сфери життя міста для покращення якості та комфортності існування в ньому. Задля цього вчора під час форуму у столиці було підписано меморандум між представниками міської влади, громадськості та бізнесу щодо реалізації концепції «Kyіv —Smart Cіty» (Київ — розумне місто).

Пріоритетні напрями реалізації концепції — запровадження електронного врядування та прозорого управління містом, підвищення рівня безпеки громадян, якості комунальних послуг тощо. 

Розробники проекту запевняють: якщо заплановане буде втілено у життя — зміни відчує кожен мешканець мегаполіса.


Між тим розумнішати Київ уже почав. У місті функціонують проекти відкритого онлайн-бюджету та електронних закупівель. Як результат — кияни отримали можливість стежити за рухом бюджетних коштів. А ще — заощаджувати їх. «Попри спад виробництва та складну економічну ситуацію, порівняно із минулим роком бюджет міста збільшився на 30%. І сталося це саме завдяки впровадженню сучасних технологій, що не дають змогу нечистим на руку особам зловживати бюджетом», — заявив київський міський голова Віталій Кличко.


Використання сервісу електронних закупівель також дало змогу заощадити майже 16% бюджетних коштів. Крім того, триває запровадження систем «Електронний паспортний стіл», «Електронна медицина» тощо. Окремий пункт — розширення покриття мережі швидкісного бездротового Інтернету у столичному метрополітені. У майбутньому, як планується, Wі-Fі буде доступний на всіх станціях та в переходах підземки. До речі, уже зовсім скоро на вулицях міста з’являться «розумні» автобуси та лавочки, які, окрім виконання своїх основних функцій, даватимуть змогу городянам підзаряджати мобільні пристрої, виходити в Інтернет тощо.