«Про російських журналістів скоро можна буде складати анекдоти», — тонко прокоментував французький колега, вражений поведінкою представників російських медіа під час зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі. І справді, це могло би бути дуже смішно, якби не було так сумно, адже останнім часом російська журналістика стала більше схожою на театр абсурду.

Чергова й уже традиційна зустріч «нормандської четвірки» почалася без великих сподівань: на порядку денному стояли питання дотримання Мінських угод і проведення виборів на Донбасі. Й закінчилася без великих сюрпризів: остаточно домовитися чотирьом лідерам так і не вдалося... Однак для висвітлення події Єлисейський палац акредитував понад 500 журналістів, які приїхали з різних куточків світу.
Проте, якщо в Єлисейському палаці перемовини тривали понад 6 годин за зачиненими дверима і з відчутним напруженням, то закулісне життя відзначилось відносним спокоєм. Перше, що кидалось в очі в організованому прес-центрі, — неймовірна кількість російських журналістів. Логотипи російських каналів на камерах і мікрофонах... Замкнені обличчя і насторожені погляди, що уважно розглядали національну символіку на одягу українських колег.
У той час, коли закордонні журналісти жваво обговорювали ситуацію в Сирії, яка їх цікавила набагато більше, ніж «заморожений» конфлікт в Україні, а українські журналісти переймалися результатами перемовин, російських колег цікавила лише одна тема — Володимир Путін. Що він їв, чи приїде він із запізненням, в якому він настрої і чому не постелили для нього червоний килим...
Треба зауважити, що попри загальну зневагу до персони Путіна, президент-ізгой усе ще намагається вдавати із себе царя. Величезна машина, величезний царський почет, придворні журналісти та взуття з височенним каблуком робили Володимира Володимировича незаперечною «зіркою» саміту. Проте «царська аура» Путіна аж ніяк не вплинула на президента Франції Франсуа Олланда, який доволі холодно привітав його на сходах Єлисейського палацу, що дуже обурило російських журналістів. «З Порошенком він розмовляє, усміхається йому, а з нашим ні», — скаржилася російська колега за моєю спиною.
Похвилювавшись за Володимира Володимировича і відзнявши його з усіх ракурсів, цвіт російської журналістики побіг на фуршет, який очевидно став для них найприємнішим моментом саміту. Санкційнні сири, хамон і тістечка мали неймовірний успіх: «Лопай санкціонку, користуйся нагодою», — лунало біля столу.
Більшість російських журналістів роботою себе не перевтомлювали, деякі ліниво чекали на брифінг із Путіним, який їм пообіцяли після саміту в аеропорту, інші прийшли вже з готовим матеріалом. «Це не я писав, а мій начальник», — було чутно, як скаржився комусь по телефону російський колега.
На офіційній прес-конференції, організованій після чотиристоронньої зустрічі, російських журналістів не було. Очевидно, що підсумки саміту з вуст Олланда та Меркель росіян не цікавлять. «У чому правда, брате?» — запитує кіногерой відомого російського фільму. На сьогодні відповідь була б такою: «Для тебе, росіянине, правда — в царі».

Париж.

 

 

Президенти України та Франції — Петро Порошенко і Франсуа Олланд під час зустрічі в Парижі.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).