Компанія ТЕРСО — оператор АЕС «Фукусіма» — учора оголосила про завершення демонтажу даху над саркофагом, спорудженим над першим енергоблоком аварійної станції.


Це дасть змогу ліквідаторам аварії поступово розібрати завали з радіоактивного сміття всередині блока і в такий спосіб дістатися басейну з відпрацьованими ядерними стрижнями. Розпочати вилучення 392 стрижнів ТЕРСО має намір 2019 року. А вже потім — дуже нескоро — настане час розібратися з реактором та спеченим у ньому паливом.


Саркофаг над першим енергоблоком було збудовано в жовтні 2011 року, щоб закрити зруйнований вибухом водню енергоблок і так стримати розповсюдження радіоактивного забруднення на більші території. Це конструкція з металічного каркаса та поліефірних плит, висотою 54 метри, шириною та довжиною 47 та 42 метри. Повідомлялося, що спеціальні фільтри, встановлені в приміщенні, здатні затримувати до 90% радіоактивних речовин.


Дах складався з шести поліефірних панелей розміром 7 на 42 метри. Розбирати його почали ще торік, тоді зняли дві панелі, однак роботу довелося призупинити, оскільки населення виступало проти, побоюючись зростання радіоактивності. Час показав, що радіоактивність у зв’язку з «прорубленим вікном» на даху не збільшилася. Тож ліквідатори повернулися до розбирання даху.


Нагадаємо, що аварія на АЕС «Фукусіма» сталася 11 березня 2011 року внаслідок катастрофічних землетрусу та цунамі. Ядерне паливо розплавилося одразу в трьох реакторах. Від радіоактивного забруднення постраждали великі території, звідти було евакуйовано понад 80 тисяч мешканців. Повністю ліквідувати наслідки аварії в Японії передбачають за сорок років.

Токіо.