Погоджувальна рада

 


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на вчорашній погоджувальній раді голів парламентських комітетів і лідерів депутатських фракцій і груп наголосив на потребі вчасно прийняти закон про Державний бюджет України на 2016 рік.

 

Глава парламенту нагадав, що бюджетний процес уже розпочався — 15 вересня уряд подав до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2016 рік, однак одразу його відкликав. В. Гройсман закликав завершувати роботу над розробкою бюджету наступного року, щоб виходити на контрольні показники для формування місцевих бюджетів. Глава парламенту доручив Бюджетному комітету Верховної Ради спільно з Міністерством фінансів розробити спільний план ухвалення Держбюджету-2016.


«Недопустимо під ялинку приймати бюджет — маємо максимально швидко розглянути і прийняти ці рішення», — сказав В. Гройсман.


Плани і пріоритети


Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде насичений різними законопроектами. Як відомо, затверджений депутатами План законодавчого забезпечення реформ включає 488 пріоритетних проектів законів, із них уже 70 законопроектів прийнято. На поточну сесію визначено 70 пріоритетних законів із цього Плану. На розгляд сесійної зали нинішнього пленарного тижня винесено 23 закони із Плану законодавчого забезпечення реформ.

Загалом у парламенті нині перебуває на розгляді понад 2 тисячі законів, однак, як засвідчує статистика, із них тільки 7% розглядаються і приймаються. Ці дані також оприлюднив на погоджувальній раді В. Гройсман.


Чим же перейматимуться народні обранці нинішнього пленарного тижня? 6 жовтня, у вівторок, парламент розгляне питання обороноздатності, безпеки, фінансової сфери, антимонопольного законодавства. У середу у Верховній Раді виступить міністр закордонних справ України з інформацією про підсумки зустрічі й домовленостей лідерів «нормандської четвірки», яких було досягнуто минулої п’ятниці у Парижі. На четвер заплановано розгляд пакета законопроектів, ухвалення яких є передумовою для запровадження безвізового режиму, а також щодо реформи судової системи, соціально-економічні законопроекти.


Он-лайн трансляція засідань комітетів


Набирає обертів і реформа всередині парламенту: за словами В. Гройсмана, вже є позитивні зрушення у створенні електронного парламенту, триває технічна модернізація, що дасть можливість проводити он-лайн трансляцію засідань усіх парламентських комітетів. Нарешті у приміщенні, де проводять засідання погоджувальних рад, запрацював Wі-Fі — тепер журналістам буде легше й менш затратно передавати інформацію.


У парламенті триває також перехід до електронної форми документообігу, тобто відмова від законопроектів та інших документів у паперовому вигляді, що дасть змогу зекономити ресурси і кошти. Глава парламенту запевнив, що впродовж трьох місяців буде завершено технічні зміни, а потім розпочнеться напрацювання комплексних змін, у тому числі й до Регламенту із урахуванням думок депутатів та місії Європарламенту, яка допомагає у впровадженні реформи парламенту.


Перезимуємо в теплих оселях


Лідер депутатської фракції «Народний фронт» у Верховній Раді Максим Бурбак під час погоджувальної ради запевнив, що уряд уже закупив вдосталь газу на зиму, що дає підставу стверджувати, що опалювальний сезон пройде нормально.


«Зиму перезимуємо в теплих оселях», — сказав М. Бурбак. Парламентарій також нагадав, що уряд встановив пільговий тариф на газ для населення — 2600 гривень за тисячу кубометрів газу при споживанні до 200 кубометрів на місяць. Серед позитивів, за словами депутата, також те, що нині 70% газу закуповується в Європі через прямі контракти, без фірм-»прокладок». На розгляд парламенту нинішнього тижня буде винесено пакет урядових законопроектів щодо побудови нової моделі ринку газу — зокрема, про внесення змін до Податкового та Митного кодексів, а також до Кодексу про адміністративні правопорушення.


Водночас лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив серйозні зауваження щодо роботи уряду, особливо, в частині формування тарифів. «Люди не знають, за що і як вони будуть платити», — зауважив парламентарій. За його словами, нині повсюдно демонструється «зневага до парламентаризму» — багато законів, які прийнято парламентом, не виконуються, скажімо, закон про транспортне ціноутворення, про гендерну рівність. «Потрібно посилювати роль парламентаризму», — наголосив О. Березюк.


Центр із боротьби з корупцією — до парламенту


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час погоджувальної ради заявила, що парламент повинен перетворитися на центр прийняття рішень, у тому числі й щодо боротьби з корупцією. «Батьківщина» наполягає прийняти закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, що дасть змогу розпочати розслідування найбільш гучних корупційних злочинів на найвищому рівні.


«Хоч десять органів створіть під егідою виконавчої влади, боротьбу з корупцією будуть імітувати, тоді як у людей забиратимуть останні копійки», — сказала Ю. Тимошенко.


Фракція «Батьківщина» також наполягає ухвалити закон про зниження ренти за видобуток газу, що дозволить знизити ціну на газ і тарифи для населення. 

А також утворити ТСК з розслідування фактів вчинення корупційних дій посадовими особами НАК «Нафтогаз України» щодо встановлення тарифів та з’ясування доцільності взагалі існування такої компанії. На думку Ю. Тимошенко, мають укладатися прямі контракти між газовидобувальниками та постачальниками. «Батьківщина» пропонує прийняти закон, за яким весь газ українського видобутку буде передано на потреби населення.


Проект податкової реформи


Перший заступник голови депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Кононенко на погоджувальній раді закликав колег по парламенту перед місцевими виборами, до яких залишилося три тижні, не перетворювати парламентську трибуну на майданчик для політичної боротьби і зосередитися на законотворчій роботі.


Найважливішим, за словами депутата, є питання вчасного ухвалення бюджету, і приймати бюджет під ялинку неприпустимо. При цьому, зауважив І. Кононенко, Держбюджет на наступний рік необхідно приймати на новій податковій базі.


Робоча група у складі народних депутатів уже напрацювала проект податкової реформи, і невдовзі в парламенті буде зареєстровано відповідний законопроект. Складовими податкової реформи, за словами І. Кононенка, буде зниження навантаження на фонд оплати праці (передбачається, що рівень податкового навантаження на фонд оплати праці буде не більш як 30%), уніфікація соціальних зборів, мораторій на внесення змін до Податкового кодексу на три роки.


Рівень довіри — заледве 5% Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко звернув увагу на те, що парламент має дуже низький рівень довіри населення — на рівні трохи більш як 5%, ще нижчий рівень довіри у громадян тільки до уряду. Причиною такого низького рейтингу, на думку політика, є те, що парламент працює відокремлено від суспільства і не приймає рішення, які насправді турбують людей, — соціальний захист, розвиток економіки, підтримка малого бізнесу, тарифи. Ю. Бойко запропонував винести на розгляд сесійної зали законопроекти щодо виконання Мінських домовленостей і припинення вогню на сході України.


У свою чергу лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко на погоджувальній раді заявив, що не можуть бути успішними реформи, коли майже 90% громадян не довіряють владі й відбувається тотальне зубожіння людей, а влада обманюватиме людей, не говоритиме їм правду.


Фракція Радикальної партії також пропонує нинішнього пленарного тижня призначити нових членів ЦВК, відправити у відставку Генпрокурора.


Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів зауважив, що глава держави минулої неділі поінформував суспільство через провідні телеканали про домовленості, яких було досягнуто лідерами «нормандської четвірки» в Парижі. Результати перемовин у Парижі опрацьовуватимуть робочі групи з політичної та правової площин, зауважив представник Президента. Водночас С. Кубів відзначив, що увага країн-гарантів буде сконцентрована на роботі парламенту, на ефективності ухвалення законів.


Під час погоджувальної ради пролунала й низка тривожних сигналів. Скажімо, голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич повідомила, що не всі вчителі в Україні отримали підвищені зарплати за вересень. А голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Власенко відзначив, що повинен бути легітимний документ — закон, а не постанова ЦВК — про те, де можуть проводитися місцеві вибори на Донбасі, на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей. І закликав без зволікань прийняти відповідний законопроект.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко.

 

Олег Березюк, Юлія Тимошенко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.