Днями голова комітету з оборони Сенату Румунії Маріус Обрежа запропонував парламенту створити нову комісію, яка продовжить розслідування про функціонування в країні секретних в’язниць ЦРУ, повідомило румунське інформаційне агентство Medіafax.

 

Підставою для цього, на думку М. Обрежа, є нова інформація, що потрапила в доповідь Сенату США, а також добута по крихтах комітетом Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ, який теж проводив своє розслідування. Румунський сенатор наполягає, щоб влада країни офіційно попросила США розсекретити документи про створення секретних в’язниць у Румунії і методи вибивання потрібних відомостей на допитах.


Слід зазначити, що ця історія почалася ще в 2004-му, коли Сенат США оприлюднив документ, у якому висловлювалося припущення, що на території Румунії могли бути розташовані секретні в’язниці ЦРУ. Тоді МЗС Румунії одразу ж спростувало ці напівофіційні натяки, заявивши, що «румунська влада не має у своєму розпорядженні доказів існування на території країни якихось центрів утримування ЦРУ або використання румунських аеропортів для транспортування і тримання полонених, підозрюваних у тероризмі». Але в 2008 році парламентська комісія все-таки провела своє розслідування і офіційно заявила, що не знайшла «якихось ознак у Румунії в’язниць ЦРУ».


І ось питання про їх діяльність постало знову. Прем’єр-міністр країни Віктор Понта відреагував на пропозицію сенатора спокійно, заявивши, що громадськість має право знати про все, і уряд за результатами розслідування оприлюднить будь-яку інформацію про припущення існування «центрів утримування» ЦРУ США в країні. Але додав, що за весь час роботи на посаді глави уряду «ніколи не мав доступу до інформації, яка хоча б непрямо підтвердила існування таких в’язниць у Румунії».