У столиці розпочався опалювальний сезон. Відповідно до розпорядження Київської міської державної адміністрації, з 5 жовтня дано старт підключенню систем теплопостачання у лікувальних, дошкільних та навчальних закладах. Адже уже від сьогодні у Києві синоптики очікують значне похолодання: вночі на ґрунті та в повітрі прогнозують заморозки від 0 до 5 градусів, температура вдень не перевищуватиме 10 градусів тепла. Холодна погода без опадів триватиме до 10 жовтня. Дати, коли розпочнеться підключення житлових будинків до централізованого опалення, поки що не оголошено. Визначити її також повинна КМДА окремим розпорядженням. За нормами опалювальний сезон має розпочатися, коли протягом трьох днів середньодобова температура не перевищуватиме 8 градусів тепла.

Щоправда, до старту опалювального сезону готові не всі кияни. «Попри те, що підключення житла розпочнеться вже зовсім скоро, деякі керуючі організації будинків досі не отримали актів готовності до опалювального сезону (переважно приватні ЖБК та ОСББ). Зволікаючи з підготовкою будинків до зими, вони ставлять під загрозу вчасне отримання тепла мешканцями», — повідомляє прес-служба ПАТ «Київенерго». Станом на 5 жовтня акти готовності до опалювального сезону отримали майже 80% будинків, якими управляють ЖЕО комунальної власності. Значно менший цей показник серед ЖБК, ОСББ та відомчих будинків — лише 21%.
Ще одна перешкода на шляху до безпроблемного опалювального сезону у столиці — заборгованість за уже спожиті гігакалорії тепла. За підрахунками «Київенерго» городяни заборгували за теплі батареї 1,4 мільярда гривень. Найбільшими боржниками залишаються житлово-експлуатаційні організації столиці та населення. На їхніх рахунках — 1,1 млрд. грн. боргу. У теплопостачальній компанії застерігають: низька платіжна дисципліна може негативно позначитися на перебігу опалювального сезону в столиці.
На фінішній прямій — підготовка до опалювального сезону у масштабах країни. До підземних сховищ активно закачують газ. У вересні запаси газосховищ країни поповнилися на 1,2 млрд. куб. м блакитного палива, що на 30% більше за об’єми закачування в аналогічний період минулого року, повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Укртрансгаз». Загалом, станом на початок тижня, за оперативною інформацією Центрального диспетчерського департаменту оператора вітчизняної газотранспортної системи, у газосховищах країни зберігається 15,8 млрд. куб. м палива. Нагадаємо, за підрахунками чиновників, для проходження опалювального сезону у нормальному режимі потрібно у підземних сховищах мати 19 мільярдів кубометрів газу.
Паралельно триває процес закупівлі вугілля. За даними ДП «Укренерго», запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній станом на 5 жовтня становлять понад 2 мільйони тонн. Відповідно до наказу Міненерговугілля, генкомпанії ТЕС станом на 1 листопада повинні мати на складах 2,7922 млн. т вугілля. Експерти зізнаються: запасів перезимувати вистачить. Але чи минеться без віялових відключень світла та без зниження нормативної температури у помешканнях — невідомо.
Тому готуватися до зими закликають і громадян. Окрім дороговартісних заходів, як-то утеплення стін чи заміна вікон, є кілька дешевих трюків. Узимку через скло у вікнах втрачається 10—14% тепла. Тому вікна бажано закривати короткими шторами хоча б на ніч. Або ж заклеїти усе вікно зі склом плівкою. Ще одна порада — очистити батарею від старої фарби, зробити її гладенькою та пофарбувати у темно-коричневий колір. Це допоможе на 10—18% підвищити тепловіддачу. А ще можна облаштувати теплозахисний екран — наклеїти фольгу на ДСП та розмістити на стіні за радіатором. Це ще на 15% підвищить тепловіддачу батареї. А головне — готуватися морально: цей опалювальний сезон, найімовірніше, стане справжнім випробуванням для сімейних бюджетів українців.