У білоруській столиці активізувався переговорний процес у форматі Україна—Росія—ОБСЄ за участю представників так званих самопроголошених республік ДНР/ЛНР. Цього разу Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі повинна виконати завдання мирного плану, складеного на паризькій зустрічі «нормандської четвірки». Учора головним пунктом на порядку денному її засідання були особливості проведення місцевих виборів на не підконтрольних український владі територіях Донецької і Луганської областей.


На момент, коли верстався номер, стало відомо, що представники так званих Донецької і Луганської «народних республік» погодилися перенести проведення місцевих виборів на 2016 рік.

 

Ще напередодні Президент України анонсував дану заяву сепаратистів, яка вчора пролунала на зустрічі в Мінську.  Путін у Парижі нібито пообіцяв «підштовхнути» своїх підшефних до прийняття такого рішення. І очевидно підштовхнув. Представники «ДНР»/«ЛНР» зробили «задній хід» за умови повного виконання Києвом політичних пунктів «Мінська-2»: надати особливий статус Донбасу й амністувати учасників подій на території Донецької і Луганської областей. У свою чергу українська сторона запропонувала  своїм візаві скасувати результати  виборів 2 листопада 2014 року, щоб повернути окремі території Донецької і Луганської областей у правове поле України, повідомляє РБК-Україна.


Усі сторони переговірного процесу — за вибори, але кожна — на своїх умовах. Нині сторони зайняті вельми нервовою роботою: пошиттям ковдри з клаптиків умов з одночасним перетяганням цього виробу на себе. Від цього залежить не тільки подальший сценарій розвитку конфлікту на нашому сході, а й внутрішньополітичний устрій України в контексті її національної безпеки.


Раніше заступник глави АП Костянтин Єлісєєв заявив: у рамках засідання Тристоронньої контактної групи обговорюватиметься закон про місцеві вибори на Донбасі. Єлісєєв відзначив, що напрацьований у майбутньому законопроект має надавати можливості участі у виборах тимчасово переміщеним особам, доступ усім українським ЗМІ, забезпечити проведення агітації кандидатів і участь усіх українських політичних сил. Такий підхід, звісно, не влаштовує представників «ДНР»/ «ЛНР». 


У свою чергу Роман Безсмертний, який представляє інтереси України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, виступаючи в телеефірі, сказав, що для здійснення проведення народного волевиявлення «на проблематичних територіях» Донбасу за українськими законами парламент має ухвалити низку законопроектів. І законодавча легітимізація процесу на тлі діаметрально протилежних трактувань (від «зради» до «тактичної необхідності») буде, мабуть, найбільшим головним болем і для Парижа, і для Мінська, не говорячи вже про Київ. Нагадаємо, про необхідність окремого закону для виборів на окупованих територіях говорив Президент Франції Франсуа Олланд після завершення переговорів у нормандському форматі. При цьому йшлося про те, що вибори на Донбасі відбудуться лише після звільнення його території від незаконних збройних формувань і військової техніки під тотальним контролем міжнародних спостерігачів. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Путін уперше погодився на повний доступ місії ОБСЄ до всіх районів, підконтрольних бойовикам, на Донбасі. Глава МЗС також заявив, що коли Росія не виведе війська з Донбасу до кінця року, санкції проти неї можуть бути посилені.


Тим часом у зоні АТО зберігається «режим тиші» і триває передислокація українських танків з передових позицій на Луганщині, згідно з Мінськими домовленостями. Про це повідомляють у прес-центрі антитерористичної операції. Нагадаємо, відведення важких озброєнь у Донецькій області має початися з 18 жовтня. А от за оперативним даними групи «ІС», в районі Луганська терористи лише вдають, що відводять техніку. «На кожній ділянці в районі н. п. Щастя, Станиця Луганська, Весела Гора, Слов’яносербськ і Желобок помічено відведення груп техніки по 3—5 танків, тоді як по 10—15 танків залишаються на цих самих ділянках, техніка замаскована (найчастіше в лісосмугах)», — повідомляє у Фейсбук координатор групи Дмитро Тимчук.


Зважаючи на обстановку на лінії фронту й недовіру обіцянкам противника, які раніше постійно порушувалися, у наших сил є план «Б» на випадок, якщо бойовики спробують скористатися відведенням озброєнь і розгорнути свій наступ, стверджують у президентській адміністрації.

 

На Луганщині розпочалася практична фаза відведення танків і артилерії калібром до 100 мм.


Фото прес-центру АТО.