Різке зростання тарифів на газ та електроенергію примушує українців серйозно замислитися над необхідністю утеплення житла та підвищення його енергоефективності. А це комплекс робіт, що коштує недешево. Отож самотужки вирішити це питання пересічним громадянам досить складно, а декому й зовсім неможливо. Кому, як не Державному агентству з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності), керувати процесом, пропонуючи суспільству європейські підходи до реалізації таких проектів. Про механізми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК щодо впровадження енергоефективних заходів «Голосу України» розповідає голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук (на знімку).

 

 

— Пане Сергію, ми досить часто оперуємо словами «енергозбереження» та «енергоефективність», а цікаво, що може зробити пересічний громадянин для енергозбереження у своїй домівці?


— Це, насамперед, елементарне заощадження ресурсів: води, газу, тепла, електроенергії. Тут майже не потрібно жодних капіталовкладень, досить просто відкоригувати свої побутові звички, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами, подбати про енергозбережні прилади освітлення. Більш трудомісткими й витратними стануть утеплення помешкань, наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції, встановлення приладів обліку. Хоч це й потребуватиме сьогодні відповідних капіталовкладень, завтра дозволить платити лише за спожиті ресурси. Ну і, нарешті, перехід на більш сучасні, енергозбережні та альтернативні джерела енергії. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування.


— Хотілося б, щоб ви докладніше розповіли про цю програму.


— Уперше за роки незалежності суспільству пропонуються абсолютно нові підходи до енергозбереження, спрямовані на заміщення газу шляхом надання кредитів на придбання «негазових» котлів, енергоефективного обладнання та матеріалів. За урядовою програмою, держава відшкодовує громадянам частину суми кредиту в досить відчутних розмірах. Від її старту  видано майже 38 тисяч кредитів на загальну суму 634,7 млн. грн. Така статистика красномовно свідчить, що кредитування доступне, а програми державної підтримки прозорі. Вибір підрядників та продавців повністю лягає на власників будинків, а це унеможливлює будь-які корупційні схеми. Держава компенсує частину вартості проекту. Те саме стосується і вибору матеріалів та обладнання, що їм віддадуть перевагу власники житла. 


Суть державної програми з енергоефективності полягає в тому, що з держбюджету відшкодовується частина суми кредиту на придбання «негазового» котла, енергоефективних матеріалів чи обладнання, залучаючи при цьому місцеву владу для впровадження місцевих та регіональних програм з відшкодування частини відсотків. 


Зауважу, що в країнах Європи, де були реалізовані аналогічні програми підтримки заходів з енергоефективності в житловому секторі, також використовувалися кредитні механізми. Це, зокрема, найуспішніші в цій сфері країни — Німеччина, Словаччина, Польща, Литва, Румунія тощо. Вітчизняна програма розроблена саме з урахуванням їх досвіду.


— Які можливості відкриваються перед тими, хто вирішить скористатися кредитуванням?


— Програмою передбачено відшкодування 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн.) — при заміні газових котлів для населення, 30% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн.) — для фізичних осіб для впровадження енергоефективних заходів та придбання матеріалів на утеплення індивідуальних будинків, 40% (але не більше 14 тисяч на одну квартиру)— ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів. До цього додам, що в разі, коли позичальником є фізична особа—отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, відшкодування здійснюється у розмірі 70% від суми «енергоефективного» кредиту на котли або енергоефективне обладнання чи матеріали для утеплення власної квартири або будинку. А якщо в складі ОСББ є отримувачі субсидій, то таке ОСББ одержує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% в залежності від кількості таких членів.


— Давайте зупинимося на механізмі отримання кредиту.


— Усе доволі просто.До банку позичальник подає документи, і той приймає рішення. Щомісяця банком формується реєстр виданих кредитів і подається до Держенергоефективності, яке у свою чергу перераховує компенсацію на поточні рахунки банків, які переказують гроші позичальникам. У такий спосіб розмір суми кредиту зменшується на суму відшкодування.


Підкреслю, що при отриманні «енергоефективного» кредиту ОСББ та ЖБК повинні бути зареєстровані не менше трьох місяців та мати рішення стосовно залучення кредитів, схвалене більшістю — 60% — мешканців будинку, а також додатково надати в банк акти виконаних робіт та інші документи, що підтверджують факт впровадження енергоефективних заходів. .У разі, якщо позичальником є фізична особа—отримувач субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, відшкодування йому здійснюється в розмірі 70% суми «енергоефективного» кредиту на котли або енергоефективне обладнання чи матеріали. Коли в складі ОСББ є отримувачі субсидій, воно отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% в залежності від кількості таких членів. Для отримання 70% відшкодування усім субсидіантам необхідно подати до банку, крім вищезазначених документів, також копії документа (повідомлення або довідки тощо), що підтверджує призначення субсидії.


— Якщо не помиляюся, задіяні лише державні банки. Чому так?


— Уповноваженими на реалізацію кредитування в рамках програми державної підтримки, визначено АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України». Пояснюється це тим, що у банківській сфері зараз неспокійно. Не хочется, щоб корисна державна справа залежала від ситуації в тій або іншій фінансовій установі. Якщо ми побачимо, що стан справ у банківському секторі покращується, то, безсумнівно, програма поширюватиметься і на інші банки.


— Чи існують якісь перешкоди у реалізації програми? Розкажіть про позитивний досвід та про співпрацю з регіонами.


— Жодних перешкод. Аби здешевити кредити і зробити їх ще доступнішими для громадян, у тому числі малозабезпечених, Держенергоефективності підписано 24 Меморандуми про наміри регіональної та місцевої влади відшкодовувати частину відсоткової ставки за кредитами на утеплення житла для населення. Сьогодні вже діють 45 регіональних та місцевих програм, якими передбачається відшкодування відсоткової ставки за «теплими» кредитами. 


— Є сенс здійснювати енергоефективні заходи і термомодернізацію до початку опалювального сезону? Скільки можна заощадити енергії у разі проведення комплексної термомодернізації?


— В народі існує прислів’я: «Готуй сані влітку». Адже, подбавши вчасно, ви будете повністю готові до зимових несподіванок. А в оселях буде тепло й затишно, і суми в платіжках за комунальні послуги стануть значно меншими. За підрахунками фахівців Держенергоефективності, проведення комплексної термомодернізації житлових будинків дозволить заощадити до 50% енергії, що споживається нині. Це в перспективі економія 12 млрд. куб. м газу щорічно.


А якщо говорити про утеплення всього житлового фонду України, то на це знадобиться більше 800 млрд. грн. Утеплення індивідуальних будинків українців, скажімо, потребує приблизно 300 млрд. грн., для багатоповерхівок ця сума становитиме не менше 400 млрд. грн. Звичайно, що ні уряд, ні окремо взята громада сьогодні не можуть одразу виділити такі кошти. Тому й було вирішено скористатися європейським досвідом щодо співфінансування, залучаючи кошти держави, банків та населення.


— Можна вважати електроопалення альтернативою газовому?


— Досвід європейських країн, зокрема Німеччини, свідчить про необхідність відмови від електроенергії як джерела опалення. Сьогодні за державною програмою вже припинено видачу компенсації на електричні котли, окрім теплоакумуляційних, які, з урахуванням специфіки їх роботи, можна вважати енергоефективними.


— Пане Сергію, а де громадянам, зацікавленим у кредитуванні, отримати консультацію?


— При Держенергоефективності створено контактний центр, оператори якого проконсультують, як скористатися програмою з енергозбереження та на які матеріали і обладнання надається компенсація від держави. Телефони центру: (044) 296-71-60, (044) 559-24-95, (044) 292-32-57.


На нашому сайті розміщено орієнтовний перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, який щотижня переглядається нашими фахівцями і доповнюється. Крім того, Держенергоефективності здійснює функцію координатора ініціатив банків щодо співробітництва з крупними мережами будівельних супермаркетів. Залучаємо до співпраці продавців енергоефективного обладнання і матеріалів, а до інформаційно-роз’яснювальної роботи підключаються обласні й міські адміністрації, банки, торгівельні мережі, підприємства-виробники енергоефективного обладнання та матеріалів, профільні асоціації і міжнародні проекти.


Переконаний, лише спільними зусиллями ми зможемо запустити великий інфраструктурний проект масштабного утеплення і зробити нашу державу енергонезалежною.

 

Цифра

 

За дослідженнями USAІD, 76% населення України готові вкладати кошти в утеплення осель, зменшуючи при цьому щомісячні витрати на комунальні послуги, за умови пільгового кредитування. Основним мотивом є бажання громадян зробити свою країну енергонезалежною.

 

Цифра 

 

Минулого року ініційовано та прийнято низку заходів із зменшення споживання газу. Це дозволило за опалювальний сезон, з жовтня 2014 року до квітня 2015-го, порівняно з аналогічним періодом 2013—2014 рр., зменшити споживання газу приблизно на 12% (або 2,35 млрд. куб. метрів).


Записав Віктор БОНДАР.