Сьогоднішнє сесійне засідання у Верховній Раді — вирішальний день у контексті виконання Плану дій з візової лібералізації. Народні депутати розглянуть законопроекти, що спрямовані на ключові вимоги Євросоюзу — боротьба з корупцією, реформування правоохоронної системи та протидія дискримінації.«Будемо відверті, в усіх цих пунктах йдеться не лише про перспективи скасування віз, а й про перспективи України як держави. Бо без належної антикорупційної системи останні стають досить сумними...» — заявив учора під час прес-конференції редактор сайту «Європейська правда» Сергій Сидоренко.

 

До речі, напередодні дня-ікс Брюссель теж сказав своє слово. В оприлюдненій учора заяві Представництва ЄС в Україні зазначено: «Прогрес у здійсненні реформ у сфері боротьби проти корупції залишається ключовим пріоритетом для досягнення безвізових подорожей до Євросоюзу для українських громадян. У зв’язку із цим обґрунтовані занепокоєння, висловлені громадянським суспільством і експертами з приводу складу Відбірного комітету до Антикорупційної прокуратури, мають бути негайно розв’язані. Незалежність офісу антикорупційного прокурора має бути й надалі гарантована». Складну дипломатичну мову на просту переклав учора під час прес-конференції голова правління Центру протидії корупції Віталій Шубін: «Тих чотирьох представників комітету, яких запропонував Шокін (Генеральний прокурор. — Ред.), які мають сумнівну репутацію, потрібно терміново замінити».


Водночас на думку керівника ГО «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, якщо винесені на обговорення парламентаріїв законопроекти буде ухвалено, то з’явиться можливість виконання Плану дій з візової лібералізації з ЄС до кінця цього року. «Однак, європейців, передусім, цікавить їх виконання», — наполягає вона. Ірина Сушко нагадала, що офіційний висновок Євросоюзу стосовно готовності України до безвізового режиму буде оприлюднено на початку грудня. На думку експерта, якщо всі інституції ЄС дадуть «зелене світло», то в реальності цей режим запрацює наступного року.