Російські бази Білорусі сьогодні не потрібні. «Тим більше військово-повітряні сили. Нам потрібні певні озброєння. Про що я публічно говорив Путіну й раніше Медведєву», — так прокоментував президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомлення про розміщення військової авіабази РФ у його країні.

 

За повідомленням російських ЗМІ, відповідний проект уряду РФ було ухвалено ще 2 вересня. 18-го Путін доручив кабміну підготувати і підписати двосторонню угоду з Білоруссю. Тоді спостерігачі вирішили, що питання (принаймні на рівні глав двох країн) узгоджено. Тому нині експерти намагаються зрозуміти, що стоїть за антикремлівським випадом Лукашенка, який під час зустрічі з виборцями заявив: «Я нічого про це не знаю. Людина, яка повинна ухвалювати це рішення, — я про це нічого не знаю». «Нам потрібні літаки, а не бази сьогодні. У нас прекрасні льотчики, у нас хороша школа льотчиків військових, цивільних. І навіщо мені створювати базу?

Навіщо мені сьогодні завозити сюди літаки і льотчиків інших держав? А свої що робитимуть?» — цитує президента агентство БЕЛТА.


При цьому Лукашенко запевнив, що не мав на цю тему жодних розмов. «Мене дивує і навіть певною мірою обурює і ображає, навіщо це було росіянам сьогодні вкидати в засоби масової інформації? Може, непокояться, що ми справді на Захід йдемо, щоб підкинути цю тему, щоб Захід почав у нас питати або сумніватися в тому, що ми з ними хочемо нормалізації відносин?»


Нині в країні триває передвиборна кампанія. Президентські вибори призначено на 11 жовтня. Дочасне голосування вже стартувало. Як засвідчили опитування громадської думки, білоруси не підтримують ідею розміщення зарубіжних військових баз на своїй території. Минулими вихідними в Мінську навіть відбулися акції протесту. Проти російської авіабази виступають усі кандидати в президенти, навіть ті, яких називають технічними, пролукашенковськими. Проте політологи звернули увагу на слово «сьогодні», на якому наголосив і Лукашенко, говорячи про недоцільність розміщення бази. Отже, питання щодо «завтра» залишається відкритим.


«Лукашенко прекрасно розуміє: авіабаза — це смертельний гачок. «Кримнаш» також починався з російської бази, — вважає керівник аналітичних проектів інформаційної компанії БелаПАН Олександр Класковський. — Потім Москва зможе легко поставити тут і другу базу, і третю, прийти з сухопутними силами. І що сильніше тут буде російська присутність, то небезпечніше стане білоруському керівництву (як Лукашенку, так і людям після нього) смикатися у різному сенсі. Україна он смикнулася... І від того, що смертельний гачок Москва пропонує заковтнути в «комфортні» терміни, принципово веселіше не стає».