Скандал, що розгорнувся навколо «трактування історії Другої світової війни» послом РФ у Польщі Сергієм Андрєєвим, про який «Голос України» повідомляв минулого тижня, отримав своє продовження.

 

Речниця диппредставництва зажадала вибачень від каналу ТВН-24, в інтерв’ю якому й було зроблено просталінські заяви Андрєєва. На сайті посольства опублікували відкритого листа, в якому журналістів звинуватили у недобросовісності та маніпулюванні. Мовляв, ті вибрали із 45-хвилинної розмови з послом лише фрагменти, які вписувались у концепцію «підтвердження тези про те, що сучасна Росія дедалі більше повертається до сталінської риторики».


У відповідь канал ТВН-24 оприлюднив повний текст розмови та відеозапис інтерв’ю, щоб ні в кого не було жодного сумніву стосовно контексту висловлювань С. Андрєєва.


Так, оцінюючи рішення польських місцевих органів влади щодо демонтажу залишків пам’ятників комуністичної епохи, посол заявив, що за нинішніх обставин не треба знімати барельєф Йосипа Сталіна (розміщений на зовнішньому боці цвинтарного муру в місті Цибінка. - Ред.). Такої саме думки посол дотримується і стосовно декомунізації і усунення радянської символіки (серпів, молотів, зірок), бо «солдати і офіцери Радянської Армії визволяли і рятували Польщу під цими символами».


На наведені журналісткою численні дані історичних досліджень про жорстокі репресії сталінського режиму проти різних народів, зокрема, під виглядом колективізації та штучного великого голоду 1932—1933 рр. в Україні, Андрєєв відповів, що «Голодомор не є політичною репресією, а таке твердження — це спекуляція». Неправдивими, за твердженням дипломата, є висновки визнаного у світі історика Нормана Дейвіса, що жертвами політики Сталіна стали майже 50 мільйонів людей, у більшості — громадяни СРСР. С. Андрєєв наводить «свої офіційні» дані про від 2 до 3 мільйонів репресованих радянських режимом та «повну» цифру про 688 тисяч розстріляних росіян, українців, білорусів, поляків і представників інших національностей. «Це велика кількість. Ніхто не хоче виправдовувати злочинів Сталіна, але навіщо збільшувати і твердити те, чого не було?» — резюмує російський дипломат. І додає фразу, яка нині стала ключовою у кремлівській риториці «збирання земель», що «історія, все життя Радянського Союзу» сталінського періоду «не обмежується репресіями і сталінськими злочинами», адже, «окрім того, радянський уряд на чолі зі Сталіним привів до розвитку країни, економіки та перемоги у Великій Вітчизняній війні».


Варшава.