Учора, у Всесвітній день дій за гідну працю, активісти профспілкового руху з різних куточків України з’їхалися до столиці, щоб наголосити на праві громадян на достойні умови та рівень оплати праці. Громадські слухання, вуличні акції, гучні гасла — це ті інструменти, за допомогою яких активісти намагались привернути увагу можновладців до проблем найманих працівників. На початок вересня заборгованість роботодавців перед працівниками перевищила два мільярди гривень. Члени незалежних профспілок вимагали своєчасних виплат і індексації зарплат та справедливих тарифів на житлово-комунальні послуги (на знімку).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Під будівлею Міністерства охорони здоров’я України учора відбувся мітинг хворих на гемофілію (на знімку). На акцію з’їхалися пацієнти з усієї країни. За їхніми словами, нині діти та дорослі із цим страшним діагнозом залишилися без ліків, необхідних для згортання крові. А вони їм потрібні саме зараз, протягом найближчого часу. Учасники акції зізнаються — часу на роздуми МОЗ не має: за півроку і навіть за місяць потреба у цих препаратах просто може відпасти...

Із закликом «Мінфін, не забирай моє життя» на ще одну акцію цього разу під стіни будівлі Кабінету Міністрів України вийшли пацієнти із рідкісними (орфанними) захворюваннями та їхні близькі. 


Вони потребують безперебійного пожиттєвого і, звісно ж — дорогого лікування. Навіть незначне переривання терапії може призвести до інвалідності та повільної смерті. За статистикою, майже 5% населення нашої країни мають рідкісні захворювання.


Попри те, що цього року в Україні набрав чинності закон про рідкісні хвороби, згідно з яким держава має пожиттєво забезпечувати усіх таких пацієнтів (і дітей, і дорослих) безплатним та безперебійним лікуванням за рахунок держбюджету, у проект головного фінансового документу країни на наступний рік Міністерство фінансів не включило у повному обсязі видатки, передбачені МОЗ на лікування орфанних хворих.


«Ураховуючи кількість коштів, уже у 2016 році українці з рідкісними захворюваннями замість життєво необхідної терапії можуть отримати лише траурні стрічки. Саме тому ми звертаємося до Міністерства фінансів з проханням не забирати життя наших дітей, забезпечивши їх лікуванням, без якого їм не жити», — заявила під час акції у столиці Тетяна Кулеша, голова громадської спілки «Орфанні захворювання України».

 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.