Навіть в області не всі знають, що в Луцьку є пам’ятник жінці-листоноші (на знімку). Встановлений він на подвір’ї Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Ініціатором його спорудження на початку 1970-х років став тодішній директор Володимир-Волинського районного вузла зв’язку, а потім — заступник начальника обласного управління зв’язку Олексій Фурманчук. У 1997 році керівник Волинської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Кравчук перевіз пам’ятник у Луцьк.

На вулиці Кривий Вал бронзова листоноша не сумує, адже поруч — сортувальна дільниця поштамту. Тож раз по разу повз неї з повними газет і листів сумками проходять її вже сучасні колеги. Навідуються сюди на екскурсію школярі обласного центру, поштовики з районів. До речі, пішовши з керівної посади, Олексій Фурманчук не покинув колектив, а став працювати музейним доглядачем, зібрав багато експонатів про минуле волинської пошти. І хоч Олексій Федорович вже давно пішов в інші світи, в колективі і досі його згадують із вдячністю.
Як розповіла голова профспілкової організації поштовиків Валентина Андріюк, пам’ятник на Кривому Валу — єдиний в Україні, присвячений жінці-листоноші. Він завжди доглянутий і підфарбований, в колективі пишаються ним. Бо навіть в роки науково-технічного прогресу без листонош не обійтися. Сьогодні в області їх працює аж 956, переважно це жінки. Профспілка разом з адміністрацією турбується, щоб листоноші мали належні умови роботи, взуття, плащі, куртки, сумки, а у поштових відділеннях могли попити гарячого чаю, зігрітися.
Не уявляємо життя без листонош і ми, газетярі. Бо на відміну від багатьох європейських країн газети у нас переважно розповсюджуються через пошту, а не в роздріб. Тож маємо постійних читачів. За що і вдячні нашим колегам-зв’язківцям. Хотілося б навести ці рядки з вірша Миколи Плотнікова «Листоноша»:
...Робота не з легких, 
постійна ноша
І кілометри пройдених доріг,
Та знай, тебе чекають, 
листоношо,
Переступи, будь ласка, 
й наш поріг.

Напередодні Всесвітнього дня пошти колектив «Голосу України» вітає дорогих наших листонош і всіх поштових працівників зі святом. Ясного неба вам над головою, доброго настрою, достатку. Окреме наше вітання профспілковому лідеру поштовиків Волині Валентині Андріюк, яка 12 жовтня відзначатиме День народження. Шановна Валентино Степанівно, залишайтеся такою чарівною, якою ви є, будьте щасливі й здорові.

Волинська область.

Фото автора.