Чи справді грядки з маком впливають на поширення згубної звички?

Виготовлення наркотиків в домашніх умовах із будь-якої сировини — вже давно не секрет для тих, хто хоче цим зайнятись. Варто лише відкрити відповідні посилання в Інтернеті, де знавці розкажуть, як приготувати дурман. Для селян ні новизни, ні тим більше секретів у цих агротехнологіях немає. Та й мак, приміром, майже ніхто не сіє заради наркотиків. Утім, саме в цьому гріхові може бути звинувачений кожний, у кого на грядці зацвіте яскрава квітка, яка, до речі, разом із калиною та волошками, є ледь не національним символом.

76-річна жителька Білогірського району і подумати не могла, що в такому статечному віці раптом стане фігурантом кримінального провадження. Навесні кинула в непримітному куточку на городі пучку макових насінин. Раділа, коли відцвів і зав’язались головки — вже можна буде своїх пиріжків напекти. Але ні, урожай ще не дозрів, а на подвір’я навідалися місцеві міліціонери. Ну й пішло: весь мак зрізали під корінь, акти, протоколи, завертілось ціле кримінальне провадження...
У даному випадку правоохоронці діяли за стандартною процедурою. Спочатку ретельно перерахували кожну стебелинку. Так вимагає закон. Якщо на городі росте від ста до п’ятисот маківок, то господиню можуть покарати штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів. Але можуть і заарештувати на півроку. А ще можуть посадити за ґрати на строк аж до трьох років. І це мова йде про законо-слухняних громадян, у яких раніше ніколи не було конфліктів із законом.
Отож нашій підозрюваній ще пощастилось, бо вона вмістилась у рамки м’якшої статті Кримінального кодексу — на городі зійшло тільки 450 рослин. Тепер їх ще мають дослідити експерти: чи справді це той мак, який можна вважати снотворним. Ну а далі суд, вирок, покарання...
Така сама історія трапилася і з 82-річною пенсіонеркою із Віньковецького району. Хоча й запевняла міліціонерів, що мак сам насіявся, а вона його пошкодувала висапувати і вирішила залишити на кутю. Але ті у своєму звіті про проведення операції «Мак-2015» записали, що в господарстві виявили міні-плантацію опіумного маку. Всі рослини були підгорнені та добре доглянуті. І загалом міліціонери нарахували 265 макових кущів. Усе випололи і відправили на експертизу. А на бабусю, як і на її подругу по нещастю, завели кримінальне провадження.

Злочинців шукають там, де їх найменше

Формально все правильно. Правоохоронці діяли чітко за законом. Щороку, коли починає дозрівати мак, проводиться активна фаза операції з виявлення наркоділків. Як правило, ними виявляються ось такі бабусі — пенсіонерки. І в селах навіть не знають, чи варто сміятися над такими «наркобароншами», чи плакати.
Однак і тепер між людьми вперто ходить чутка, що десь на півдні області існує плантація чи то маку, чи то коноплі, володарем якої є один із народних обранців. Та її міліція «не бачить», а вірніше, ще й пильно охороняє від чужого ока. Чи бачив хто це поле, не відомо. Як і те, чи насправді воно існує. Але ж диму без вогню не буває.

А дрібні крадії є скрізь

І факти, коли заїжджі злодії шукають на городах саме цю рослину, теж трапляються. У Чемеровецькому районі дільничний інспектор затримав чоловіка, який приїхав на макове полювання із сусіднього Кам’янця-Подільського. У міліції переконані, ця подія — наочний приклад того, до чого можуть призвести бабусині експерименти на городі. Кам’янчанин приїхав у село  на рейсовому автобусі. Пристрасть до наркотиків у нього давня, бо раніше не раз притягувався за це до кримінальної відповідальності й сам був наркозалежним. А в таких просто нюх на макову соломку. Він і привів його на город до 71-річної пенсіонерки. Вже й мак почав рвати, як це помітила сусідка. Жінка одразу зателефонувала до дільничного інспектора, який і затримав чоловіка з повним пакетом зілля.
Здавалося б, от де торжество закону: злодій не просто викритий, а ще й буде покараний. За подібні дії передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Але ж у цій історії  ще й доповнення: пенсіонерка теж буде притягнена до адміністративної відповідальності за посів нарковмісних рослин.
І, виходячи із логіки закону, не сіяла б бабця маку, не було б і наркоманів. Але кожному зрозуміло, що це не так. Бо якщо йти за цим принципом, то не треба садити буряк, бо із нього можна вигнати бурячанку, від якої масово спивається сільський люд. І навіть пшениця може бути потенційною загрозою 
алкоголізму...
Здається, в історії із маковими головками лукавлять усі. Насамперед закон. Бо заборона сіяти лякає не наркозалежних, а селян, котрі ніколи не бачили і тепер не бачать у цій рослині злісного ворога.
Та й самі дільничні міліціонери опиняються у пікантній ситуації. Бо, з одного боку, й показники потрібні, й закону дотримуватися необхідно. Та з другого — і самим часто буває просто ніяково боротись із вісімдесятилітніми стариками.

Без нього можна обійтись. Та чи варто?

У народі є дуже влучне прислів’я: сім літ мак не родив, і голоду не було. Навіть давні традиції споживання і використання цього продукту не роблять життя без нього нестерпним. Та й скаржитися на його нестачу немає як. Купити макове зерно можна й на базарі (цікаво, звідки воно все-таки там береться), і в магазинах.
Те, що мак — вигідна і потрібна для низки галузей культура, фахівці знають. Але знають ще й інше: вона дуже клопітна. А саме в плані отримання відповідних дозволів, ліцензій, організації охорони і навіть збуту. Аграрії і не потикаються до цієї справи.
Чи вплинуло це на стан злочинності у сфері наркоманії? Навряд чи. Та й суттєвих реакцій ринку на цю подію годі шукати. В Інтернеті можна знайти чимало оголошень про продаж маку нинішнього року по ціні 52—58 гривень за кілограм. Щоправда, здебільшого чеського виробництва. Зате ще одне українське господарство втратило свій шанс на заробіток. А десятки інших — так і не отримали його.
Може, це і дрібниця. Така сама, як макове зерно. Але навіть таке крихітне, воно піднімає навколо себе бурхливі законодавчі хвилі, кримінальні провадження і міліцейські операції. А могло би приносити легальні заробітки законослухняним фермерам і городникам. І просто смачні пиріжки. Залежить від того, як на цю справу подивитись.

Хмельницький.

Фото автора.