Дещо несподівану заяву зробив президент Франції Франсуа Олланд, виступаючи 7 жовтня в Європарламенті у Страсбурзі. Він зауважив, що зусиллями його та канцлера Німеччини Ангели Меркель (на знімку), а також завдяки спільній політиці всіх 28 членів Євросоюзу вдалося відвернути війну «на кордонах континенту».

 

 

Ось яку цитату французького президента і одного з учасників «нормандської четвірки» наводить «Радіо Свобода»: «В Україні ми відповіли на брутальне порушення міжнародного права, попередивши війну на кордонах нашого континенту. 28 членів ЄС продемонстрували єдність у запровадженні санкцій. Тепер ми маємо дискусію щодо ефективності й тривалості санкційного механізму. Німеччина і Франція рішуче наполягають на імплементації Мінських домовленостей».


У цій заяві є щонайменше кілька несподіванок, принаймні для нас. По-перше, ми дізналися, що наша держава розташована не в центрі й навіть не на сході Європейського континенту, а «на кордоні». По-друге, що в Україні могла бути війна, але її вдалося відвернути. І, врешті, що нині справа за дрібничкою — імплементацією Мінських домовленостей.


Як розуміти цей меседж? З таким запитанням «Голос України» звернувся до дипломата і голови правління Фонду «Майдан закордонних справ» Богдана Яременка.


— Це видавати бажане за дійсне. Нічого ЄС не досягнув. І упередити не зміг, і розв’язати. Просто під диктовку Росії перевів конфлікт в Україні з фази зовнішньої агресії у фазу внутрішнього протистояння. Та й то — чи ще зумів?


До слова, якщо Франсуа Олланд по завершенні паризьких переговорів заявляє, що вдалося «не допустити конфлікт», то глава Української держави Петро Порошенко не ставить під сумнів факт, що в країні триває війна, і впевнений: про її завершення говорити зарано. «Війну буде закінчено, коли буде звільнено останній шматок української землі. Поки в нас є окуповані території, війна не закінчилася», — заявив він днями. Так само Порошенко переконаний, що російській стороні ще багато належить зробити для реалізації Мінських домовленостей.
Ну а що стосується посилів із Страсбурга, то складається враження, що нині в Європі існує не дві (європейська і російська), а одразу кілька паралельних реальностей.

Фото прес-служби Європарламенту.