Учора у штаб-квартирі НАТО відбулися переговори міністрів оборони країн-учасниць Альянсу. Серед провідних тем — можливість відновлення політичних консультацій для встановлення миру в Сирії, а також пошук відповідей на «серйозну ескалацію воєнної діяльності Російської Федерації».

 

Тож невипадковим стало рішення про створення до кінця цього року в Кракові (Польща) Центру контррозвідувальної діяльності НАТО, що матиме своє відділення у Словаччині, де у місті Лешт розташовуватиметься частина його об’єктів. Усі організаційні роботи взяли на себе Польща і Словаччина. Як повідомили у Міноборони Польщі, цей крок спрямований на розширення можливостей розвідки Альянсу, який «стикається із загрозами зі сходу і півдня». Спеціалізацією новоствореної структури буде проведення спільних навчань з «ідентифікації і протидії загрозам у розвідувальній сфері». Крім того, в Центрі займатимуться вдосконаленням загальної доктрини контррозвідок Альянсу. Перших натовських офіцерів у Кракові чекають уже наприкінці цього року.


А тим часом у рамках програми альянсу «DEEP-Ukraіne» в Школі сержантів сухопутних військ та в Навчальному центрі сухопутних військ у польському місті Познань з 5 жовтня до 6 листопада відбувається навчання українських інструкторів. Тридцять військовиків ЗСУ з навчальних центрів Мін-оборони України знайомляться з принципами планування та реалізації програм підготовки сержантського складу.


Варшава.