У Тернопільській обласній клінічній дитячій лікарні відкрили оновлене відділення інтенсивної терапії новонароджених. Щороку у медзакладі виходжують 250—270 дітей з вродженою патологією, у тому числі 70—80 — з вагою 500—700 грамів. Тепер для цього є кращі умови.

 

Капітальний ремонт відділення розпочали ще п’ять років тому, але через відсутність коштів будівельні роботи у 2011—2012 роках було припинено. Два роки тому фінансування відновили. З обласного бюджету виділили понад 3,7 мільйона гривень, а також залучили півмільйона позабюджетних коштів. Великі світлі палати оснащено сучасною апаратурою, діє лабораторія експрес-діагностики, є кімната для приготування спеціального харчування для немовлят. Відділення розширили з шести до дев’яти ліжко-місць, за потреби можуть розгорнути і дванадцять. Така ситуація час від часу виникає, адже тенденція до народження немовлят з важкою вродженою патологією останнім часом зростає.


За словами головного лікаря Григорія Корицького, тепер дітки зможуть отримувати висококваліфіковану допомогу на сучасному рівні, планують також дообладнати відділення новою апаратурою, завершити облаштування операційного залу. Новонародженим з важкими вадами потрібне не лише своєчасне оперативне втручання, а й тривала реабілітація.


Усі необхідні препарати для лікування дітей безплатні. Медичному закладу з обласного бюджету виділили майже сім мільйонів гривень на придбання ліків. У палатах вивісили списки з їх найменуваннями. Хіба вже щось дуже дефіцитне купують батьки. Це своєрідний експеримент обласної влади, який планують поширити й на інші лікувальні заклади, хоч без впровадження страхової медицини, мабуть, не обійтися.


— Медична галузь для влади пріоритетна, — сказав під час відкриття й освячення відділення інтенсивної терапії новонароджених голова облдержадміністрації Степан Барна. — Цього року в її розвиток буде вкладено майже 50 мільйонів гривень. Плануємо закінчити реконструкцію перинатального центру матері і дитини, діагностичного центру університетської лікарні, створення єдиної в області інфекційної лікарні. Наступного року увагу і фінанси сконцентруємо на зміцненні лікувальних закладів новостворених територіальних громад.


Тернопільська область.

 


На знімку: лікар Наталя Палиця біля найменших пацієнтів.


Фото автора.