Майже дві тисячі постраждалих бійців і мирних мешканців вивезли із зони АТО дніпропетровські медики. Загалом за півтора року через їхні руки пройшло понад 6,3 тисячі бійців. При цьому жодної смерті не сталося в дорозі.

 

Найчастіше до зони АТО виїжджають дніпропетровські і павлоградські медики. У дорозі їм доводиться відновлювати пораненим серцебиття й дихання, зупиняти кровотечу.


Про постраждалих бійців повідомляють військові лікарі. Після цього визначається потрібний автомобіль — реанімобіль чи звичайна «швидка» — і він виїжджає до аеропорту.


— Медсестра з Добропілля, яка захворіла на ВІЛ/СНІД, лікар з Курахового, поранена шестимісячна дівчинка-сирота з Маріуполя, недоношений малюк із Краматорська, дворічна дитина із черепно-мозковою травмою. Донецьк для цих людей «закритий», він тільки для сепаратистів, тому ми допомагаємо, — розповів директор обласного центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф Радій Шевченко.


Дніпропетровські лікарі дізнаються про такі випадки від директора Донецького обласного центру екстреної медицини й медицини катастроф Ігоря Кияшка, який залишився вірним Україні: разом з командою переїхав до Краматорська. Звідти центр продовжує координувати роботу «швидких», одержує держфінансування на медикаменти і бензин.


Дніпропетровська область.