Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман переконаний, що ухвалення закону про внесення змін до Конституції у частині децентралізації влади стане запорукою розбудови в Україні системи місцевого самоврядування за європейськими зразками.

Децентралізація, сказав В. Гройсман під час учорашньої зустрічі з міністром з питань Європи Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Девідом Лідінгтоном (на знімку), є надзвичайно важливим елементом реформування системи влади. Основою місцевої влади, наголосив він, має бути «реальне місцеве самоврядування».
Керівник парламенту охарактеризував законопроект про внесення змін до Основного Закону як якісний документ, який відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування і отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії. «Вважаю, що є шлях, який потрібно пройти, щоб цей закон був ухвалений у цілому і в Україні було запроваджене місцеве самоврядування за кращими європейськими зразками», — заявив він.
Своєю чергою пан міністр повідомив, що після відвідання Вінниці він «зрозумів, що реформи йдуть». За його словами, ще багато необхідно зробити в напрямі реформи місцевого самоврядування, але «вінницьку модель можна застосувати як зразок того, що децентралізація справді працює».
Керівник парламенту також розповів про законодавчу підтримку реформ в Україні. За його словами, Верховна Рада «продемонструвала здатність до ухвалення важливих рішень», навівши приклад сьогоднішнього розгляду законопроектів на виконання Плану лібералізації візового режиму з країнами Євросоюзу.
«Є всі підстави говорити про знаходження політичного консенсусу щодо підтримки реформ на законодавчому рівні», — заявив він.
В. Гройсман також повідомив про реформування Верховної Ради України та її апарату за участі експертів Європарламенту. «Важливо, щоб головний законодавчий орган країни був сучасним, відкритим, професійним і продукував якісні реформи», — заявив він.
Своєю чергою пан міністр запевнив у готовності Великої Британії надавати експертну допомогу у реалізації реформ.
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман високо цінує підтримку з боку Великої Британії територіальної цілісності і суверенітету України.
Під час зустрічі з Девідом Лідінгтоном він висловив «вдячність за послідовну і принципову позицію Великобританії по відношенню до російської агресії на Донбасі». «Необхідно і надалі об’єднувати зусилля для зупинки агресора і встановлення миру», — наголосив він.
Своєю чергою пан міністр зазначив, що уряд Великої Британії «відданий справі підтримки територіальної цілісності і суверенітету України».
Він заявив, що Великобританія й надалі «здійснюватиме тиск на Євросоюз» з тим, щоб санкції щодо Росії було продовжено і надалі. «Ми ніколи не знімемо Крим з нашого порядку денного», — також заявив він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.