Своїм баченням щодо конституційних змін в частині правосуддя з «Голосом України» поділився народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, представник Президента в парламенті, член Конституційної комісії Руслан КНЯЗЕВИЧ (на знімку).

— Зміни до Конституції назріли давно. Парламент уже декілька разів намагався такі зміни розглянути, але цього разу вони досить глибоко і системно напрацьовані. Дуже хочеться вірити, що цей законопроект стане предметом детального обговорення і буде схвалений у сесійній залі.
У документі підтримується позиція європейських партнерів про те, що треба максимально усунути політичний вплив на діяльність представників Феміди. Зокрема, передбачається, що судді призначатимуться пожиттєво рішенням Вищої ради правосуддя, яке потім схвалюватиметься указом Президента.
Вища рада правосуддя буде створена замість Вищої ради юстиції і Вищої кваліфікаційної комісії і нестиме всю повноту відповідальності за діяльність суддівської сфери: обрання, переведення, звільнення представників Феміди, притягнення їх до відповідальності, а також даватиме згоду на арешт суддів.
Крім того, у змінах до Конституції пропонується легітимізувати інститут переатестації суддів для того, щоб кожному знавцю букви закону дати належну оцінку та можливість працювати на перспективу. Також це може бути підставою для його звільнення в разі, якщо він не відповідає займаній посаді. Це поширюватиметься і на тих суддів, які пропрацювали п’ятирічний строк і автоматично підпадали під категорію тих, хто обирався безстроково. Відповідно до законопроекту вони мають пройти переатестацію і тільки потім претендувати на займану посаду.
Сподіваюся, що ці напрацювання підтримає Венеціанська комісія, а потім і народні депутати.