Куди цього року прагнули потрапити наші туристи, які жадали морських обіймів? «Завдяки» кризі й окупації Криму більшість із них попрямували до Одеської області.

 

 

Дочекавшись оксамитового сезону, їхній приклад наслідували й ми. З’ясувалося, Одещина цілком гостинний край, і, якщо зважити на певні нюанси, тут можна добре відпочити — як у Перлині біля моря, так і подалі.


Перший варіант потішить вас знайомствами з одеськими принадами в будь-який час доби і численними розвагами від нічних клубів до театрів. Однак треба бути готовими до захмарних цін на житло, великої кількості людей на пляжах і не дуже чистого моря.


Нам більше сподобався другий, тим паче що чорноморське узбережжя області пропонує притулок на різний смак і гаманець — від модної і пафосної Затоки до бюджетних баз Сергіївки.


Ми обрали Кароліно-Бугаз — селище за півсотні кілометрів від Одеси. Свою назву воно отримало на честь сина графа Ігнація Сцибор-Мархоцького Кароля, який заснував невеличке село на місці татарського селища Буаз. Є й інша версія про його виникнення. Вона віддає першість графині Кароліні Адамівні Собанській. Саме ця муза Пушкіна й Міцкевича облаштувала заміський маєток, який започаткував майбутній Кароліно-Бугаз. 
Розваг тут практично ніяких, крім півдесятка кафе так кінопоказів на базах. Саме пасторальний, спокійний відпочинок і став тутешньою «фішкою», приваблюючи сім’ї з дітьми та людей, які стомилися від гучних розваг великих міст.


Благо чистим повітрям, сонцем і морем Кароліно-Бугаз забезпечить вас сповна. Тутешні пляжі тягнуться, скільки бачить око. Вони піщані, з невеликою смугою черепашнику на лінії прибою. А головне — довгі й не обгороджені від простих смертних новоявленими господарями життя. Причому свою нішу  знайдуть і любителі окультуреного відпочинку з тапчанами та парасольками від сонця. І ті, кому важливий мінімум сусідів поруч. І фанати нудизму.


Ціни на житло, у сезон стартуючи від 150 гривень з людини, у вересні знижуються рівно вдвічі. А кімнату з вигодами на вулиці можна відшукати й за 50 гривень, що неухильно «худнуть».


Продукти тим часом навіть восени в середньому коштують удвічі дорожче, ніж у Києві, і єдиним порятунком від цього розгулу приватного підприємництва залишається великий гіпермаркет у Білгороді-Дністровському. Дістатися до нього можна маршруткою за 25 гривень або електричкою — за 6 (зупинка «Тіра»).


Наявність приміського залізничного сполучення — ще один приємний чинник, здатний серйозно полегшити навантаження на гаманець. Приміром, квиток від Одеси на найдешевший 601-й маршрут коштує 27 гривень, на автобус, що прямує до Білгорода-Дністровськького, — і всі 47. А за квиток на електричку ви заплатите 10, і хай поїздів у день проходить лише 5 штук, все одно вони дають змогу серйозно заощадити.


Тепер про сумне. Будьте готові до зустрічі з численними комахами. Удень вам дошкулятимуть мухи, ввечері естафету в них переймають комарі. Тож не забудьте запастися різноманітними репелентами.


З’їздити звідси можна лише до Одеси, Акерманської фортеці та на винзавод в Шабо. Є, правда, ще екскурсія до Вилкового, але ціна в 500 гривень з особи неабияк відлякує бажаючих.


Можна порекомендувати і прогулянки берегом до Затоки, як мінімум до місця, де під мостом з’єднуються Чорне море й Дністер. І до Санжейки — селища, цікавого «кримськими» схилами, що здіймаються над морем. Мабуть, усе.


Але, попри ці нюанси, Одещина залишила в нас загалом гарне враження. Ласкаве, неглибоке море. М’який пісок з невеликою смужкою черепашнику. Похмурі хмари над штормовими хвилями й ласкавий прибій під гарячим сонцем. Горді стіни Акерманської фортеці й нескінченні Потьомкінські сходи. Одеські містки, що зависли на запаморочливій висоті над старими будинками, і панорами різнобарвних дахів Кароліно-Бугаза. Схили Санжейки й бризки Дністра, що легко долітають до морських хвиль через невеликий перешийок. Крики сотень чайок і гомін юрби на Дерибасівській. Виноградники Шабо й вузька бруківка Білгорода-Дністровського.


Усе це й ще багато всього — Одеська область України. Такої прекрасної, багатоликої і незвіданої частки чарівної планети під назвою Земля.


Фото автора.