Зазвичай туристам раді всюди: їм охоче проводять екскурсії і показують визначні пам’ятки. Однак є на нашій планеті місця, куди не потрапить навіть найзавзятіший мандрівник. Ці таємничі локації закриті для відвідування з найрізноманітніших причин. Розташовані вони у різних куточках світу і варіюються від зловісних островів до міфічних підземних комунікацій... У сьогоднішніх «Посиденьках» читайте першу п’ятірку таких місць.
Печери Ласко. Цей комплекс печер на південному заході Франції знаменитий наскельними малюнками доби палеоліту. На стінах збереглися унікальні зображення тварин тих часів. Печери були закриті для відвідування ще у 1963 році, оскільки перебувають під загрозою вторгнення незрозумілих грибків. Будь-яка людська присутність розглядається потенційно руйнівною. Лише раз на тиждень на декілька хвилин туди заходить охоронець.
Острів Повеглія. Це невеликий острів, розташований у Венеціанській лагуні на півночі Італії. Протягом багатьох століть він був місцем заслання хворих. Вперше Повеглія став колонією карантину у 1348 році, коли Венецію охопила бубонна чума. Громадян із симптомами хвороби засилали на острів і спалювали на вогнищах. У 1630 році, коли «чорна смерть» знову прокотилася містом, спалення поновилися. У 1922 році на Повеглії організували лікарню для душевнохворих, яка функціонувала до 1968-го. Після її закриття острів став безлюдним. Однак славиться легендами про привидів — жертв чуми і закатованих пацієнтів божевільного лікаря психіатричної лікарні.
Секретні архіви Ватикану — центральне сховище державних паперів, кореспонденції, папських бухгалтерських книг та інших документів, накопичених церквою за багато століть. Секретність у цьому випадку означає не конфіденційність, а особисту власність Папи Римського. Відтак отримати документи для різноманітних досліджень (окрім паперів «молодших» 75 років — з метою захисту інформації) можна, подавши заздалегідь заяву-прохання. Однак увійти до самого архіву ніхто права не має.
Храм Богоматері і Марії Сіона. Розташований на «острові чорного християнства, оточеного морем ісламу» — в Ефіопії. Протягом багатьох століть ця церква надійно зберігає один із найважливіших біблійських об’єктів — оригінальний Ковчег Заповіту. Вважається, що святиня потрапила до Ефіопії з Менеліком І після того, як він провідав свого батька — короля Соломона. Увійти в храм може тільки спеціально обраний монах, а всі інші не мають права навіть наближатися до нього.
Освітній музей національної безпеки Цзянсу. Він зберігає секретні документи про історію китайського шпигунства. У музеї зібрано колекції таємних документів, крихітних пістолетів, замаскованої під жіночу косметику зброї, мініатюрних камер, прихованих пристроїв для прослуховування та іншого шпигунського інвентарю. Музей відкрито для відвідування лише громадянам Китаю, а для усіх інших жителів планети вхід категорично закритий.
Продовження у наступних «Посиденьках».

 

 

На знімку: колишня психіатрична лікарня на острові Повеглія.

Фото з сайту mіrfactov.com