У рамках проголошеної торік у Варшаві президентом США Бараком Обамою програми «Європейська ініціатива посилення» у Польщі до середини 2016 року з’являться п’ять «складів військової техніки і спорядження американської армії».

 

Про це днями підписали угоду оборонні відомства двох країн. Це виконавчий документ до «Договору про статус Збройних Сил США на території Республіки Польща», яким визначаються деталі розміщення на польській території баз-складів американської армії. Угодою чітко визначено місця їх розташування. А саме — території та об’єкти інфраструктури Бази ВПС у Лаську, Навчального центру сухопутних військ у Дравсько-Поморському, а також територія військових комплексів у містах Сквежина, Цеханув і Хощно. Географічно розміщення виглядатиме за периметром: центр-північ-захід-схід-північний захід країни.


З бюджету оборонного відомства США профінансують будівництво та модернізацію баз, які будуть придатними не лише для складування військового майна, а й для прийому 750 військовослужбовців, передбачених для Польщі натовськими заходами, спрямованими на підвищення рівня безпеки країн-членів Північноатлантичного альянсу, які межують безпосередньо з Росією.


Нагадаємо, що, окрім Польщі, цим планом передбачається поява «бойових комплектів» для 750 військовиків у Болгарії, Румунії та Угорщині, а також для рот по 150 солдатів у кожній із країн Балтії.


Про «довготермінове розміщення» підрозділів (рот чисельністю по 100 військовослужбовців) своїх сухопутних військ на території Польщі, Латвії, Литви та Естонії, у рамках зміцнення східних меж НАТО, повідомив також офіційний Лондон. Присутність британських військових матиме ротаційний характер, але «термінів завершення місії не вказується».

Варшава.