Меморандум про співпрацю в рамках міжнародного туристичного проекту «Шлях Гедиміновичів» підписали Асоціація органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиміновичів» та Таурагейський район Литовської республіки. Свої підписи під документом поставили президент асоціації, луцький міський голова Микола Романюк та мер району Таураге Зігітас Мічіуліс. Сторони домовилися формувати спільні туристичні маршрути, організовувати виставки, випускати поліграфічну продукцію під брендом Гедиміновичів, проводити культурні та освітні обміни тощо.

 

— Ми дуже раді, що наш регіон долучився до «Шляху Гедиміновичів». Вся західна Литва дуже зацікавлена цим проектом. Впевнений, що наша співпраця — це не тільки туризм, а й освітня, культурна галузі, молодіжна політика. Адже наші народи дуже схожі, мають спільне історичне коріння. Литва розділяє біль українського народу, який він нині переживає, — зазначив мер району Таураге Зігітас Мічіуліс. 


Ідея туристичного проекту «Шлях Гедиміновичів» належить Луцькому міському голові Миколі Романюку. У 2012 році до цієї ініціативи приєдналися міста Острог, Дубно, Кам’янець-Подільський, Хотин, згодом — Ізяслав, Володимир-Волинський, Старокостянтинів та інші. Відтепер проект налічує 22 міста-учасника з п’яти країн.

 

Волинська область.

 

Довідково

 

Гедиміновичі — династія великих князів литовських у 1341—1572 роках та королів польських у 1385—1572 роках, засновником якої був великий князь Гедимін (1275—1341 рр.). У Луцьку великі князі литовські Любарт, Вітовт, Свидригайло в XІV—XV століттях звели замок, який зберігся до нашого часу, нині відомий як замок Любарта. За правління Вітовта в Луцьку (1429 р.) відбувся з’їзд європейських монархів.

 


На знімку: замок Любарта у Луцьку.


Фото автора.