Україна готова до опалювального сезону, але для комфортного входження в цей процес запасів критично мало. Про це у столиці під час круглого столу на тему «Осінньо-зимовий максимум» повідомив Іван Плачков, президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї. Він зазначив, що із 10 млн. тонн вугілля поки є лише 2, із потрібних 22 млрд. кубів газу є 15,2, а водні запаси для вироблення електроенергії — на мінімальному рівні від норми.


«На сьогодні «Київенерго» підключило до опалення більше 50% споживачів усіх категорій. І за планом поступово підключимо решту, у нас для цього є всі можливості», — повідомив заступник технічного директора ПАТ «Київенерго» Григорій Саєнко.
Віталій Зайченко, головний диспетчер держкомпанії «Укренерго», зазначив, що Україна також розраховує на південноафриканське вугілля для потреб теплових електростанцій, які відчувають гострий дефіцит даного палива через військовий конфлікт на Донбасі. Проте наголосив, що чекати його доведеться аж до кінця листопада.
Щодо віялових відключень, чиновник зазначив, що застосовувати їх не планують. Причиною такого заходу можуть бути лише аварійні ситуації на ТЕС або ж критична нестача палива.

 


Довідка

 

За інформацією І. Плачкова, на 1 жовтня цього року заборгованість «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз Україна» становить близько 2,4 млрд. гривень, тоді як загальна сума заборгованості перед «Київенерго» споживачів сягає 3,5 млрд. гривень.