Під час учорашньої робочої наради з питань підготовки законо-проектів, спрямованих на виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закликав об’єднати зусилля, щоб спільно та дуже відповідально, попрацювавши впродовж не пленарних тижнів, підготувати якісні законопроекти до розгляду в другому читанні на першому пленарному тижні, який буде у листопаді.

 

Відкриваючи засідання, у якому також брав участь голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, глава парламенту підкреслив, що на останньому пленарному тижні, 8 жовтня, народні депутати розглянули пакет законопроектів, які стосуються запровадження безвізового режиму. «Фактично всі питання, які запланували, ми розглянули й прийняли за основу, — зауважив він. — Але вони потребують відповідного доопрацювання, оскільки під час обговорення законопроектів парламентарії висловлювали низку зауважень та пропозицій, які треба опрацювати до другого читання».


Оскільки 12 законопроектів, які стосуються цієї проблеми, абсолютно різні за тематикою та належать до відання семи парламентських комітетів, то розпорядженням Голови Верховної Ради створено робочу групу, яка працюватиме над поправками. Базою мали би бути профільні комітети, але якщо є певні міжвідомчі питання, то така група може бути допоміжною для їх врегулювання. Очолить цю групу Перший заступник глави парламенту Андрій Парубій.


«Було би добре, щоб уже під час підготовки до другого читання вдалося зняти всі дискусійні питання та узгодити всі рішення», — висловив сподівання Володимир Гройсман.


Календар роботи над пакетом документів із безвізового режиму:


— до 22 жовтня приймаються поправки до схвалених у першому читанні документів;


— до 9 листопада МЗС має надіслати Європейській комісії всю інформацію;


— до 15 грудня комісія має представити свій звіт.


Якщо все вдасться зробити вчасно і якісно, можна очікувати, що вже наступного року наші громадяни зможуть їздити Європою без віз, а, отже, без черг у посольствах і консульствах, без подачі купи документів. «Врешті, люди почуватимуться абсолютно вільними, а кордони нікого не зупинятимуть», — наголосив Голова Верховної Ради.


Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль підкреслила, що нині ми знаходимося фактично на фінальній стадії виконання Плану з лібералізації візового режиму. «Цей план ми почали виконувати в 2010 році й були першими серед країн Східного партнерства, які його отримали», — сказала вона. Відтоді зроблено дуже багато, і тепер важливо гарно це завершити. Чиновниця нагадала, що Молдова виконала поставлені критерії ще у 2013 році і з 2014-го громадяни цієї країни можуть подорожувати країнами Європейського Союзу без необхідності отримання віз. Заступник міністра зауважила, що перелік проблем, які варто подолати на шляху до безвізового режиму, не є новим — про них ЄС неодноразово говорив у своїх звітах, які готувалися починаючи із 2011 року. Для нас вирішення цих питань стане тестом на проведення реформ. За її словами, звіт, який Європейська комісія готує нині, й попередні звіти свідчать про те, що ЄС готовий надати нам безвізовий режим, але водночас вони дуже уважно стежать за виконанням усіх технічних критеріїв. «Всі документи, які нині на розгляді в парламенті, готувалися із європейськими експертами і до них, по суті, немає зауважень», —повідомила О. Зеркаль. Вона висловила сподівання, що всі технічні моменти знімуться під час опрацювання в робочій групі, зауваживши, що серед згаданих документів є питання, які стосуються й офісу з повернення активів, і питання первинної ідентифікації громадян, яке допоможе зняти проблему неконтрольованої міграції громадян в ЄС. Заступник міністра попросила парламентаріїв докласти максимум зусиль для забезпечення ухвалення цих законів до кінця першого тижня листопада, адже вже на десяте число заплановано зустріч старших посадових осіб, і для нас, за її словами, це буде фінальна крапка, після якої ми вже не зможемо впливати на результати звіту.


***


Під час брифінгу за результатами робочої наради Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що саме парламент нинішнього скликання має поставити крапку в запровадженні безвізового режиму. «Питання безвізового режиму є надзвичайно важливим, — сказав глава парламенту. — І Верховна Рада в цьому скликанні поставить крапку в питанні віз, щоб скасувати їх для українців».


Володимир Гройсман також зауважив, що низка питань, про які нині йдеться, занадто пізно з’явилися в українському законодавчому органі. До того ж якість цих законопроектів викликає багато запитань. Тому Голова Верховної Ради поставив перед собою завдання об’єднати народних депутатів, керівництво парламенту, політичних фракцій та груп, представників Європейського Союзу та уряд в єдину команду, яка б могла до другого читання привести ці закони у відповідність до Плану дій. Нині акценти зміщені на комітети Верховної Ради, наголосив Володимир Гройсман. І саме в рамках їхньої роботи є певні проблеми з дисципліною, підкреслив він та звернув увагу, що окремі засідання комітетів неможливо провести тільки через те, що депутати просто на них не з’являються і немає кворуму для прийняття таких важливих рішень.


«Це відповідальність лідерів політичних партій, щоб їхні народні депутати приходили на засідання, — сказав глава парламенту. — Робота депутата — це не привілей, і треба її виконувати сумлінно».

 

На знімку (зліва направо): посол, голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

 

Заступник керівника апарату Верховної Ради — керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, в. о. керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.