Біля узбережжя села Затока Білгород-Дністровського району Одеської області в Чорному морі перекинулося та затонуло прогулянкове судно «Иволга», на борту якого перебувало 36 людей, 14 з яких потонули.

Нагадаємо, прогулянковий катер «Иволга» вийшов у море рано вранці 17 жовтня. На його борту перебувало 33 пасажири і 3 члени екіпажу. Незважаючи на сильний вітер і великі хвилі на морі, рейс не відмінили. До обіду висота хвиль сягала двох метрів, швидкість вітру — 14 м/с. Сильна хвиля перевернула судно всього за 300 метрів від берега. «Иволга» потонула.
Пасажирам і екіпажу вдалося спустити на воду надувний пліт, його разом із чотирнадцятьма людьми витягли на берег рятувальники. Тих, хто вижив в аварії, передали в руки медиків, зараз їх життю та здоров’ю нічого не загрожує.
За попередніми висновками комісії, створеної для розслідування причин події, судно перекинулося через велике перевантаження. За документами, «Иволга» може перевозити лише 12 пасажирів. Не виключається й можлива помилка при маневруванні в складних погодних умовах. Ще однією причиною нещастя може бути й те, що катер вирушив у море з нелегального причалу однієї із приватних баз відпочинку. Таким чином при виході судна в море не були витримані всі процедури контролю.
За даним фактом правоохоронними органами розпочато кримінальне провадження за ознаками порушення правил безпеки руху й експлуатації водного транспорту. Капітана катера затримано.
У понеділок за допомогою плавкрана затонулий катер «Иволга» було піднято з дна Чорного моря.

Одеська область.

Фото з сайту організаторів морської прогулянки.

ТИМ ЧАСОМ

На Дніпрі під Херсоном пішла на дно яхта «Тендра», яка надавала городянам і гостям міста послуги з прогулянок річкою. Щоправда, у цей час на облавку судна був тільки його власник і капітан — бідолаха просидів кілька годин на щоглі, очікуючи порятунку. Після того як його помітили і човном «підкинули» до берега, яхтсмена-пенсіонера довелося одразу ж везти до лікарні із переохолодженням.
З’ясувалося, що на складному фарватері «Тендра» втрапила на мілину, де зіткнулася із якимось твердим предметом. Він проламав борт і через діру почала затікати вода. Яхта затонула всього за сотню метрів від берега, її вдалося легко підняти і відбуксирувати на ремонт.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.