Столичні активісти підготували відкрите звернення до київського міського голови, голови КМДА Віталія Кличка. Вони вимагають провести відкритий та публічний конкурс на заміщення вакантного нині крісла головного архітектора міста. На їхнє переконання, ця посада є однією з ключових у місті. Адже від рішень людини, яка її обіймає, залежить не тільки сьогодення столиці, а і її майбутні трансформації.


«Департамент містобудування та архітектури безпосередньо чи опосередковано контролює головні сегменти міської економіки — будівництво, зовнішню рекламу, транспорт, туризм, істотний сегмент ринку роздрібної торгівлі. На жаль, понад 20 років головні архітектори міста були заручниками цих грошових потоків і об’єктами корупційних атак, а реальним розвитком Києва не займався ніхто», — йдеться у зверненні.


За словами одного із підписантів листа Дмитра Гуріна, законодавством передбачено проведення досить формального конкурсу із мінімальними вимогами до кандидатів. Натомість міській владі пропонують обрати головного архітектора справді по-новому. Приміром, дозволяти участь тільки тим претендентам, хто отримає позитивний відгук від Антикорупційної ради при міському голові. А головне — хто не має за собою шлейфу забудовних конфліктів.