Після додаткової консервації фундаментів Десятинної церкви на Старокиївській горі почалося трасування — викладання на поверхні контурів фундаменту (на знімку). Завдяки цьому можна буде подивитися, де перебувала тримальна конструкція головного храму Київської Русі. Причому, за словами археологів, тепер ми побачимо уточнений фундамент Десятинки.

До початку довготривалих розкопок у 2005 році такий контур уже був над Десятинною церквою. Частина нового контуру складатиметься з уцілілого бутового каменю старого, рештою матеріалів поділилася зі столицею Житомирська область. Роботи, проведені приватною будівельною компанією, проходять під постійним наглядом археологів і мають бути завершені на початку грудня.
Як повідомила ініціатор відновлення контуру фундаменту храму Марина Соловйова, голова ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», роботи вартістю 800 тисяч гривень проводяться без використання бюджетних грошей, за рахунок коштів, зібраних небайдужими українцями.
І це правильно, якщо держава не має можливості упорядкувати історичні пам’ятки, нам залишається лише братися до роботи самим.

Фото автора.