Учора в стінах Верховної Ради відбувся міжнародний круглий стіл «Сучасні виклики політичної освіти та забезпечення професійного моніторингу виборчих процесів».

 


В українському політикумі відсутній системний підхід до вирішення питання конкурентоспроможності держави, зазначила, відкриваючи захід, керівник проекту «Академія сучасного політика та клубу ділових людей «Простір спілкування» Марія Колесник. Зарадити такій ситуації дасть змогу, на її думку, залучення до політичних процесів пересічних громадян. Організація, яку вона представляє, спрямовує свою діяльність саме на те, щоб навчити людей на різних рівнях професійно та ефективно творити Україну. Учорашній захід — заключний у рамках проекту інтенсиву з підготовки спостерігачів до місцевих виборів, які відбудуться вже найближчої неділі.

Крім «Академії сучасного політика», до його організації долучилася Міжнародна комісія з прав людини, яка є міжурядовою організа-цією у 44 країнах світу. У рамках цього спільного проекту підготовлено майже півтори тисячі спостерігачів, які пройшли навчальну освітню програму. Дві сотні з них успішно склали іспити, отримали посвідчення офіційних спостерігачів і вже незабаром зможуть проявити свої нові навички під час народного волевиявлення в різних куточках нашої країни, в кожній області.


Нині в політиці багато нових облич, наголосив перший заступник генерального секретаря Міжнародної комісії з прав людини, посол з особливих доручень в Європі Юрій Кіперман. Однак молоді, яка з’явилася в стінах парламенту, уряду та адміністрації Президента, бракує досвіду для написання законів. Для того, щоб допомогти молодим людям, які хочуть впливати на долю своєї країни, і спрямовані спільні програми «Академії сучасного політика» та комісії з прав людини.


У стіни парламенту круглий стіл потрапив за сприяння позафракційного народного депутата Олега Мусія. Обранець не міг бути присутній на заході, оскільки працює цього тижня з виборцями. Однак його помічниця Олена Євтєєва озвучила звернення до учасників зібрання, в якому парламентарій висловив свою підтримку та подяку організаторам заходу. «Обізнаність робить кожного з нас сильнішим і впевненішим у боротьбі за свої права, — зауважив він. — Вибори 2015 року — це мало не останній шанс змінити владу мирним шляхом». Тому надзвичайно важливо докласти максимум зусиль, щоб вони пройшли без порушень, а особливо в контексті недосконалості та заплутаності закону, за яким проходитиме це волевиявлення. Чи вдасться це? На думку народного депутата, все залежить від того, наскільки захищатиме свої інтереси кожна конкретна громада, чи вдасться сформувати в країні нове покоління відповідальних громадян. Від себе О. Євтєєва додала: не варто чекати від влади, що вона проявить себе досконалою, потрібно докласти зусиль для того, щоб розробити чіткі механізми і навчити громадськість контролювати владу, впливати на неї із свого місця. Тільки під пильним оком суспільства політики матимуть стимул удосконалюватися.

 

Катерина Садохіна (виконавчий директор проекту «Академія сучасного політика»), Марія Колесник (керівник проекту «Академія сучасного політика та клубу ділових людей «Простір спілкування»), Костянтин Золотаревський (посол з особливих доручень в Україні Міжнародної комісії з прав людини, Голова HQ ІHRC в Європі, Великобританії, СНД та Близькому Сході) (зліва направо).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.