«Кабінет Міністрів схвалює концепцію судової реформи, щоб українські суди нарешті стали незалежними та здійснювали правосуддя не іменем долара США, а іменем України», — про це, відкриваючи учорашнє засідання уряду, повідомив прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, оскільки нині основною проблемою в галузі захисту прав та свобод громадянина є самі суди, то це означає, що в Україні мають бути набрані нові судді за тим само принципом, що й під час формування нової Національної поліції.

 

«Перший елемент нашої судової реформи — це перезавантаження судової системи, обрання нових суддів на прозорих і незалежних конкурсах та формування нових українських судів», — підкреслив А. Яценюк.


Наступний елемент реформи має передбачати формування виключно триланкової судової системи, яка складатиметься з місцевих та апеляційних судів і найвищої, визначеної Конституцією судової інстанції в країні — Верховного Суду України.


До того ж глава уряду переконаний, що більшість справ має вирішуватися на рівні місцевих судів, щоб люди десятками років не чекали на остаточне рішення.
Ще один елемент урядової концепції судової реформи передбачає позбавлення від політичного впливу як Вищої ради юстиції, так і інших органів, які здійснюють контроль за судовою системою, обрання та призначення судів.


Висловивши переконання, що Президент, парламент та уряд будуть єдині на шляху побудови незалежної судової системи, Арсеній Яценюк закликав якнайшвидше провести відповідні конституційні зміни та позбутися однієї з ключових проблем України — корупції в судовій гілці влади.


Інформуючи про результати перевірки у Державній фіскальній службі, А. Яценюк повідомив, що відповідно до закону про очищення влади голова служби має невідкладно звільнити 42 відсотки центрального апарату ДФС та 15 відсотків апарату обласних підрозділів. За його словами, це рішення — перший крок до формування нової Державної фіскальної служби.


Прем’єр висловив стурбованість тим, що сьогодні, 22 жовтня, Конституційний Суд «несподівано розглядатиме закон про люстрацію на предмет його відповідності Основному Закону». «У зв’язку з тим, що вісім членів Конституційного Суду України підпадають під дію закону про очищення влади, така справа не може розглядатися чинним складом Конституційного Суду», — наголосив він та додав, що Кабінет Міністрів усе-таки відправить на засідання КС свого представника, керівника департаменту Міністерства юстиції з питань очищення влади Тетяну Козаченко для представлення відповідної правової позиції.


Також А. Яценюк розкритикував прийняття Конституційним Судом до провадження справи про повернення спеціальних пенсій для суддів, прокурорів та інших спецпенсіонерів.


«Ми боролися з тим, щоби в Україні не було більш рівних і менш рівних, а щоб був запроваджений принцип соціальної справедливості в нарахуванні пенсій. Спроби поламати цей принцип є не що інше, як наступ на права і свободи мільйонів українців», — сказав глава уряду та висловив переконання, що ухвалення Конституційним Судом рішення щодо скасування єдиного підходу в нарахуванні та виплаті пенсій означатиме повернення спецпенсіонерів у правову систему України. Кабінет Міністрів вирішив направити офіційних представників для участі в засіданні Конституційного Суду з цього питання.


Насамкінець А. Яценюк звернувся до парламентської коаліції, членів уряду та неурядових організації з проханням надати пропозиції щодо призначення міністра у справах учасників АТО. За словами прем’єра, це має бути політична посада без створення окремого міністерства, а сам міністр координуватиме медичну, психологічну та соціальну реабілітацію учасників антитерористичної операції, яких сьогодні налічується майже 131 тисяча, щоб усі визначені законодавством пільги дійшли до учасників АТО.


Внести подання про призначення нового міністра прем’єр пообіцяв на першому засіданні парламенту одразу після отримання відповідних пропозицій.