У Вінниці міськрада через суд намагається вилучити ділянки, які власники отримали від... районної влади

Через елементарне недбальство чиновників двох структур — міської ради Вінниці і Вінницької райдержадміністрації — страждають власники двадцяти земельних ділянок. У 2012 році районна адміністрація надала людям землю — двадцять ділянок загальною площею два гектари. Але нині Вінницька міськрада намагається відібрати цю землю і перевести її з приватної у комунальну власність. Чому?

Іван киває на Петра

— Тоді, коли надавали ділянки, вони перебували на території Якушинецької сільради, — каже одна із постраждалих Альона Мальцева. — Перебували вони за межами населеного пункту, зовсім близько до обласного центру. Це була земля державної власності. Розпоряджалася нею державна адміністрація Вінницького району. У травні нинішнього року територія увійшла до меж міста Вінниці. Нам пояснюють, що згідно з генеральним планом розвитку обласного центру тут заплановано будівництво десятого мікрорайону. А наша вина в чому?..
Як пояснила співрозмовниця, вона не перший власник земельної ділянки. Спочатку наділ отримав один із мешканців села Якушинці і виставив на продаж. Під час купівлі-продажу офіційно оформили документи, сплатили належні податки. Після чого державний акт на землю перейшов до нового власника — Альони Мальцевої. У них з чоловіком двоє малих дітей. З придбанням ділянки допомогли батьки. Вони також сприяли у початку будівництва житла. Уже залили фундамент і звели невисокий підмурівок. Роботи зупинили, бо дізналися, що землю хочуть відібрати.
— Про те, що міськрада звернулася з позовом до суду про скасування розпорядження Вінницької райдержадміністрації, ми дізналися випадково, — продовжує жінка. — Зрозуміли, що надалі міська влада позиватиметься до нас. Щоб розібратися у ситуації, об’єдналися усі двадцять власників. І тепер разом ходимо на судові засідання.
Альона Мальцева першою отримала повістку на судове засідання за позовом міськради. «Спочатку Вінницький міський суд скасував рішення Вінницької райдержадміністрації про надання у власність земельних ділянок, виділених під садівництво, — продовжує жінка. — Адміністрація звернулася з апеляційною скаргою до Вінницького апеляційного адміністративного суду. Той скасував рішення суду першої інстанції. Однак Вищий адміністративний суд задовольнив вимоги позивача. Ні у кого не було сумніву, що надалі міськрада буде позиватися до власників землі. Так воно й сталося. Я першою отримала повістку в суд».
Олександр Шеремет також придбав землю в одного з жителів села Якушинці. Чоловік встиг звести «коробку» житлового будинку, зробив накриття. «Землю я не вкрав, ні в чому не схитрував, а купив за зароблені кошти, збудував будинок, — не приховує невдоволення чоловік. — Тепер усе це хочуть відібрати. Поясніть, як таке може бути? У чому моя вина? Якщо так сталося, що чиновники не порозумілися і навіть не намагалися цього робити, то нехай «впишуть» моє житло у план мікрорайону — і проблем не буде. Кажуть, так не можна зробити. А відбирати приватну власність можна?»
Геннадій Козловський також розпочав будівельні роботи. Вимурував стіни і зупинився. Серед купи документів чоловік показує лист за підписом колишнього директора департаменту архітектури міськради Максима Мартинюка. «Читайте, що тут написано, — каже Геннадій Козловський. — Департамент не заперечує проти будівництва. А що, у департаменті не знали, що ця земля йде під забудову мікрорайону?»
Чоловіка під час розмови підтримує його дружина. Жінка вагітна. Кажуть, хвилювання, які нині переживають, можуть негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини. Запевняють, що захищатимуть свою власність. Якщо потрібно, звертатимуться до Європейського суду з прав людини. Їх готові підтримати усі постраждалі. «Це буде скандал на всю Європу — в Україні відбирають приватну власність. Дожилися!»
Найдивніше, що у владних кабінетах міськради й райдержадміністрації чиновники у цій ситуації кивають один на одного. Як кажуть у народі, Іван киває на Петра. Шукають крайнього замість того, щоб шукати вихід із ситуації.

Скандальний початок

— Територію, про яку йдеться, давно планували використати під майбутнє розширення меж міста і забудову, — розповів кореспонденту «Голосу України» заступник міського голови Вінниці Сергій Матусяк. — Про це не могли не знати у райдержадміністрації. Саме ця структура має ініціювати пошук компромісу і виходу із ситуації.
За словами співрозмовника, причиною конфлікту стали непродумані дії керівництва Вінницької райдержадміністрації. При цьому уточнює: колишнього керівництва. Бо ті люди вже не керують районом.
— Найгірший варіант для міста — поставити хрест на стратегії розвитку території десятого мікрорайону, — каже Сергій Матусяк. — Якщо суди ухвалять рішення не на користь міської влади, тоді стане очевидним, що десятий мікрорайон — це утопія. Зрозуміло, постраждає громада міста. Постраждають переселенці, які чекають на можливість придбати власне житло. Це буде великий скандал.
На запитання журналіста, чому міськрада не втрутилася у процес розподілу землі у той час, коли її роздавали і перепродували, Сергій Матусяк зауважив: «По-перше, тоді її розпорядником була Вінницька райдержадміністрація, а не міськрада; по-друге, сусідів з РДА інформували, що є генплан Вінниці і він передбачає забудову території, про яку йдеться. Кожен відповідає за своє».
Сергій Матусяк вбачає два виходи із ситуації: шукати порозуміння між нинішніми власниками й представниками інших сторін конфлікту. Повторює, що ініціювати такий діалог має районна державна адміністрація. Другий варіант — суд. Утім, діалогу ніхто не шукав. А суди уже тривають.
Керівник відділу юридичного забезпечення Вінницької райдержадміністрації Яна Королюк:
— У Вінницькій РДА немає жодного документа, який би засвідчував, що на цій ділянці у перспективі мають збудувати мікрорайон Вінниці. У судовому засіданні я особисто робила запит, щоб міськрада надала таке погодження. Не надали. Офіційно цю ділянку міська влада не погоджувала з РДА. Хто міг знати, які перспективи мало місто на землю, яка тоді належала району.
Якби до генплану розвитку Вінниці райдержадміністрація надала погодження і порушила його, її вина була б очевидна, а так...
Адвокат потерпілих Галина Шеремет:
— Право власності громадянина за Конституцією є непорушним. Скасування судом розпорядження Вінницької райдержадміністрації не може бути підставою для скасування державного акта на право власності на землю. Це передбачено Земельним кодексом (статті  140, 141). Те само сказано у постанові пленуму Верховного Суду України. Тому є сподівання, що Феміда об’єктивно підійде до розгляду позовів про скасування держактів на землю і придбані моїми підзахисними ділянки й надалі залишатимуться у їхній власності. Додам: законній власності.

Вінницька область.

Коментар юриста «Голосу України»

Якщо відповідно до своєї компетенції райдержадміністрація надала людям у власність земельні ділянки (а це справді належить до її компетенції відповідно до ст. 122 Земельного кодексу (ЗК) України), то позбавити людей права приватної власності не можна. У разі, якщо Вінницька міська рада ухвалить акт, яким порушить права людей на володіння, користування чи розпорядження земельними ділянками, такий акт на підставі ст. 155 ЗК буде визнано недійсним. Водночас стаття 153 ЗК допускає можливість викупу земельної ділянки з відшкодуванням її власникові відповідної вартості. Отже, єдиним шляхом для розв’язання проблеми є відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності. Порядок проведення такого відчуження встановлено відповідним законом. У цьому разі відшкодуванню підлягає не лише вартість земельних ділянок, житлових будинків, інших будівель, споруд, а і багаторічних насаджень, що на них розміщені. Навіть у разі примусового відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна для суспільних потреб все одно власник попередньо має отримати повне відшкодування вартості свого майна. Крім цього, можливо також надання власникам землі інших ділянок з відповідним відшкодуванням побудованих об’єктів нерухомості та насаджень. Але у будь-якому разі влада все це має робити за погодженням з людьми.

Сергій ДЕМСЬКИЙ.

 

 

Будинок сім’ї Жовнірів, одних із постраждалих, уже готовий.

Фото автора.