Майже п’ять тисяч нелегальних копачів бурштину, переважно з Рівненської області, вранці в суботу знову прибули на Волинь. Це вже третій за рахунком такий масовий приїзд в регіон шукачів сонячного каменю. Попередні відбулися 21—22 і 28 вересня. Щоправда, у минулі вояжі браконьєрів прибуло значно менше: відповідно 800 і 2000. З великими зусиллями правоохоронцям тоді вдалося випровадити непроханих гостей з території, де вони вели свій незаконний промисел.

 

 

У суботу браконьєрам все-таки вдалося проникнути в ліс і, допоки правоохоронці накопичували необхідні сили для їх випровадження, встигли перерити його на площі сім гектарів. Станом на шосту годину вечора правоохоронцям разом із громадськими активістами Самооборони Майдану, лісовою охороною і за підтримки місцевого населення вдалося взяти ситуацію під контроль.


Наступного дня, вже в неділю 25 жовтня, 1500 порушників знову намагалися розпочати свій незаконний промисел. Однак були випроваджені з лісу. В ході спецоперації за два дні було затримано 150 копачів бурштину. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України.


Нині ситуація в Маневицькому районі перебуває під контролем правоохоронців.


— Місця незаконного видобутку корисних копалин надійно охороняються. По всьому периметру виставлені блокпости. Відсьогодні охорону місця події забезпечуватимуть майже 1500 силовиків: правоохоронців, працівників СБУ та прокуратури, військовослужбовців Національної гвардії, співробітників спецпідрозділів із інших областей. Окрім того, для охорони територій залучені співробітники лісової охорони, бійці добровольчих батальйонів та місцеве населення, — повідомив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига.


Волинська область.


Фото СЗГ УМВС України у Волинській області.