Учорашнє засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк запропонував розпочати із двох гарних новин: підняття України в рейтингу Світового банку Doіng Busіness та звільнення з посад 42 відсотків працівників центрального апарату Державної фіскальної служби.

 

Щоправда, попри те, що Україна в рейтингу Світового банку піднялася на чотири пункти, глава уряду вважає, що результат міг би бути значно кращим. За словами прем’єра, основну реформу, яка вплинула на покращення позицій України, проведено у сфері реєстрації підприємств та реєстрації власності. А от що досі тягне нашу країну вниз, то це, наприклад, проблеми з підключенням до систем електропостачання. «Як була тут монополія — так вона й залишилася, як були найгірші підходи — такими вони є досі, як не було закону та нових правил — так їх і немає», — підкреслив А. Яценюк та закликав Національну комісію з регулювання енергетики та комунальних послуг і Міністерство енергетики та вугільної промисловості невідкладно внести відповідні акти та демонополізувати цей ринок, щоб суб`єкти підприємницької діяльності мали можливість на прозорих ринкових умовах підключатися до мереж електропостачання.


Ще одним якорем, який не дозволяє Україні ще більше поліпшити позицію у рейтингу, прем`єр назвав слабку підтримку внесених урядом законопроектів.


Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, інформуючи про виконання доручення уряду, повідомив, що станом на понеділок в рамках виконання закону про очищення влади з посад було звільнено 42 відсотки працівників центрального апарату ДФС та 15 відсотків керівників служби в областях. Він також додав, що з травня цього року загалом зі служби було звільнено 1,5 тисячі представників керівного складу та було призначено понад 500 нових керівників. Крім того, станом на 1 січня 2016 кількість працівників ДФС буде скорочено на 30 відсотків, тож якщо нині вона налічує 58 тисяч працівників, то з початку року їх буде менше 40 тисяч.


Проте прем’єр, подякувавши за виконання доручення уряду, поцікавився, куди з отриманої ним довідки зникло прізвище керівника ДФС у Києві, який також підлягає невідкладному звільненню. «Я так розумію, що, певно, не встигли підготувати документи, тому дайте термінове доручення про невідкладне звільнення керівника Державної фіскальної служби в місті Києві», — сказав глава уряду та зазначив, що головна складова податкової реформи має полягати в якомога менших контактах працівників фіскальної служби з платниками податків та у якомога зрозуміліших законах та простіших формах звітності.


Прем’єр також анонсував створення наступного тижня незалежного агентства із закупівлі ліків та медичних препаратів.


Міністр юстиції Павло Петренко повідомив про запровадження з наступного тижня нового онлайн-сервісу — електронного апостилю.


 

Дослівно

 

Арсеній Яценюк: «Чому йде війна за посаду міністра охорони здоров’я? Мета тільки одна — призначити свого міністра, щоб він контролював усі закупівлі. Функція міністра як відповідно до закону, так і щодо Коаліційної угоди лежить у формуванні державної політики, а не витрачанні державних грошей на закупівлі чи управлінні об’єктами державної власності». 

 

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.