Стан державно-церковних відносин в Україні обговорювали під час учорашнього круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності народні депутати, представники уряду, а також різних конфесій і церков.


Член комітету Віктор Єленський наголосив, що після Майдану в державно-церковних відносинах відбулися суттєві зрушення, про що неодноразово зазначали члени Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій. Зокрема, парламент ухвалив новий закон про вищу освіту щодо визнання дипломів духовних навчальних закладів, закон про капеланську службу в пенітенціарних закладах. Крім того, уряд ухвалив розпорядження про створення служби військового духовенства. Дуже важливим кроком стало визнання «Богослов’я» галуззю знань, введення спеціальних тарифів на газ та електроенергію для релігійних організацій, звільнення їх від податку на нерухоме майно тощо.


«З приводу закону про свободу совісті, який був ухвалений ще в 1991 році, є консенсус між церквами в тому, що будь-які зміни до закону повинні пройти експертизу всіх релігійних організацій. Але є питання, які потребують нагального втручання законодавця і експертного середовища. Зокрема, це забезпечення контролю за дотриманням релігійними організаціями законодавства про свободу совісті, котра має відповідати нормам демократичного суспільства», — зазначив Віктор Єленський.


Дуже важливим напрямом, зауважив парламентарій, є забезпечення документування порушень і завданих збитків релігійним організаціям в анексованому Криму та на окупованих територіях Донбасу.


Народний депутат повідомив, що серед питань, які висувалися Всеукраїнською радою церков, — це необхідність ухвалення закону про концепцію державно-конфесійних відносин. Але нині серед її членів немає згоди з приводу того, чи потрібно ухвалювати концепцію, оскільки можна лише обмежитися змінами в чинне законодавство.


Представник Міністерства культури Лариса Владиченко зазначила, що в Україні зростає конфліктогенність в релігійному середовищі, зокрема в православному. За її словами, в цьому році з січня по жовтень утричі (до 67) зросла кількість переходів з однієї конфесії до іншої.

 

Цифра

 

За даними департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури, на початок 2015 року в Україні діє 35 317 релігійних організацій, які мають юридичний статус. Це релігійні громади, монастирі, братства, місії, духовні навчальні заклади тощо. Статистика надана без даних АР Крим.


Парафіян православних церков в Україні — 51%, протестантів — 24%, католиків — 13%, мусульман та іудеїв — 4%, решта — східні та нові релігійні рухи.