У Київському палаці дітей та юнацтва відкрилася щорічна Всеукраїнська науково-технічна виставка-конкурс інноваційних проектів «Майбутнє України», яку організувала Мала академія наук.

Майже сотня школярів 8—11 класів представили власні ідеї та розробки. Серед них — молодий дослідник Богдан Рева (на знімку), вихованець Сумського міського центру науково-технічної творчості молоді. Хлопець презентував свій проект — модернізований квадрокоптер. «Він швидкий, точний, може виконувати більше операцій, ніж звичайні моделі. Створювали його для наших вояків у зоні АТО, щоб їм було легше орієнтуватися і знаходити противника на відстані».

«Особливо приємно, коли хлопчик чи дівчинка з таким ентузіазмом представляють свої винаходи. Вони отримують величезне задоволення від творчої роботи, це справді надихає», — зауважив академік Національної академії наук України Віктор Грінченко. Також на виставці пролунало привітання від міністра освіти й науки України Сергія Квіта, який підкреслив значущість проведення таких заходів та побажав учасникам великих успіхів у науковому розвитку держави. Після урочистих промов юні дослідники продемонстрували свої винаходи та розробки.

Усього було дев’ять номінацій, серед яких електроніка та приладобудування, комп’ютерні науки, екологія та ресурсозбереження, машинобудування, робототехніка тощо.

«Тут подані акцентні речі, які вже можна використовувати. Потрібно звертати увагу на молодих, давати їм можливість стати вченими в рідній країні, генерувати й підтримувати їхні ідеї», — зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко (на знімку). Народного обранця особливо вразили розробки біоутилізованої полімерної плівки для пакування продуктів харчування та «живої» води, яка під впливом фізичних процесів змінює свою структуру, стає активованою та може істотно впливати на показники врожайності.

Президент Малої академії наук Станіслав Довгий підмітив, що учні дуже чутливі до проблем Вітчизни і намагаються їх розв’язати за допомогою власних розробок. «Цього року ми отримали чимало проектів, що стосуються збереження енергії, економії ресурсів, утеплення будинків тощо. І головне — значна частина цих ідей готова до впровадження», — зазначив він.

Науково-технічну виставку-конкурс «Майбутнє України» проводять з 2010-го. Цьогоріч школярі отримають не лише дипломи, а й грошові стипендії від спонсора заходу ПАТ «Укрексімбанк». Перших призерів нагородять п’ятьма тисячами гривень, за другі та треті місця дадуть по три та одній тисячі відповідно. Усього ж у призовому фонді — понад сто тисяч гривень для майже півсотні переможців.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.