Провали з озимими можуть призвести до зменшення врожаю хлібних культур

Осінньо-польові роботи значно відстають від минулорічних. Якщо вірити інформації Мінагрополітики, станом на 29 жовтня озимі зернові, які формуватимуть основу майбутнього хлібного врожаю, посіяно на 6,2 млн. га, що становить 84% від запланованого. Торік на цю дату було майже на мільйон гектарів більше.

За словами начальника відділу агрометеорології Гідрометеоцентру України Тетяни Адаменко, головна причина — посуха, причому за всіма напрямами: ґрунту, повітря і річок. 

Тому у багатьох випадках у господарствах вважають недоцільним закладати насіння в землю. Зерно або зовсім не дасть сходів, або вони будуть достатньо слабкими, з яких добрий врожай отримати важко.

За планами міністерства, лише під пшеницю мали відвести 6,2 млн. га (на 29 жовтня посіяли лише 5,3 млн.), ще понад мільйон гектарів — під ячмінь (704 тис. га) і майже 160 тисяч під жито (142 тис.). Тобто поки що показники не дотягують до прогнозованих значень. І навряд чи ситуація зміниться (хоча аграрне міністерство у своїх зведеннях зазначає: роботи тривають, щодня аграрії країни засівають тисячі гектарів пшеницею та ячменем), адже оптимальні строки давно минули. Старожили не пригадують, щоб наприкінці жовтня ще сіяли озиму пшеницю. Адже зерну треба не лише проклюнутися, рослина має зміцніти до настання низьких температур.

Тим часом важливість озимих полягає у тому, що 98% врожаю пшениці формує саме озимина, і скорочення її посівів восени істотно знижує валове виробництво. Урожайність озимої пшениці вища, бо період вегетації більший. У загальному врожаї ячменю яровий клин домінує. А жито майже все у нас озиме — і скорочення площ потягне за собою зниження валу у 2016 році.

— З огляду на посівну прогноз на майбутній врожай поки що песимістичний, — зазначає аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко. — Навіть якщо буде засіяно пшеницею 5,5 млн. га і якщо візьмемо середню за десять років врожайність — майже 31 ц/га (більше навряд чи вдасться отримати, хіба що будуть надто сприятливі умови навесні), то валовий її збір по озимому клину може перевищити 16 млн. т. Для балансу попиту і пропозиції не критично, якщо матимемо нормальну якість, продовольчу безпеку буде гарантовано. Але знизяться закордонні поставки — експортний потенціал може постраждати.

 

 

Нинішнього сезону аграрії з 93% площ зібрали майже 53,8 мільйона тонн збіжжя. Тоді як торік загальний зерновий вал дорівнював 63,8 млн. т. Наступного року, схоже, врожай хлібних культур ще зменшиться.

Фото автора.