Кабінет Міністрів пропонує надати АР Крим більше фінансової самостійності. Зокрема, зібрані доходи на території автономії залишати у місцевому кошторисі. Відповідні зміни до Державного бюджету України Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендує парламенту ухвалити за основу та в цілому.

У законопроекті пропонується виключити доходи кошторису, що сплачуються на території Криму та Севастополя, з переліку джерел формування загального та спеціального фонду Державного бюджету України. Таким чином документ передбачає зарахування в повному обсязі до бюджету автономії всіх доходів, які сплачуються на території АР Крим та Севастополя.

Також владі автономії надається право визначати видатки та кредитування кошторису в межах надходжень без застосування механізму вирівнювання, тобто без втручання держави в процес формування бюджетів Криму та Севастополя.

Згідно з проектом закону, розподіл міжбюджетних трансфертів між основними фінансовими документами автономії, Севастополя та місцевими кошторисами пропонується здійснювати у порядку, затвердженому Радою міністрів Криму.

Запропоновані зміни, вважають народні депутати, сприятимуть розширенню повноважень автономії та Севастополя у сфері фінансово-бюджетної політики та підвищенню їх самодостатності.

Нагадаємо, згідно з діючим Бюджетним кодексом України, до доходів АР Крим зараховується 75 відсотків загального обсягу прибуткового податку з громадян, що справляється на території автономії. А 100 відсотків загального обсягу прибуткового податку з громадян, що справляється на території Севастополя, зараховується до бюджету міста.

Крім того, для забезпечення реалізації спільних соціально-економічних програм доходи кошторису АР Крим, які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, формуються за рахунок: 25 відсотків прибуткового податку з громадян та 25 відсотків плати за землю, що справляються на відповідній території; плати за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності тощо.

Вл. інф.