Вінницька обласна влада звинувачує Мінагрополітики в неефективному керівництві державним підприємством «Мурафський кар’єр», що перебуває у підпорядкуванні відомства і продовжує працювати без ліцензії на видобуток корисних копалин. «Розбірки» зі стріляниною на території підприємства — результат кинутого напризволяще колективу, вважають обласні чиновники.

Невідомі молодики обстріляли державне підприємство «Мурафський кар’єр». Проникли на територію на трьох автомобілях без номерних знаків і відкрили вогонь. Одна з куль зрикошетила в груди заступнику керівника колективу В’ячеславу Левицькому. На щастя, поранення виявилося незначним, чоловік отримав допомогу в лікарні, але від госпіталізації відмовився. Одразу після інциденту «постріл» у відповідь зробила облдержадміністрація — там заявили, що кар’єр працює... незаконно.
— Діяльність державного підприємства «Мурафський кар’єр» ведеться незаконно, непрозоро та поза правовим полем, — йдеться у повідомленні на сайті ОДА. — Робота в частині використання надр, оформлення трудових відносин та управління державним майном не відповідає нормам чинного законодавства. Підприємство повністю підпорядковано Міністерству аграрної політики та продовольства України, проте відомство не вживає жодних заходів щодо врегулювання ситуації. Неодноразові звернення облдержадміністрації стосовно створення спільних комісій були проігноровані.
У повідомленні також йдеться, що за фактом незаконного видобутку та розтрати корисних копалин відкрито кримінальне провадження, досудове розслідування за яким здійснює прокуратура області.
Мимоволі постає питання: чому раніше незаконну діяльність підприємства не припинили міліція, прокуратура? Як таке могло статися, що на території області незаконно діє підприємство із статусом державного, а влада не спрямувала його роботу в законодавче русло?

Спроба рейдерства?

За словами заступника директора В’ячеслава Левицького, напад — це відверта спроба рейдерства. Віднесення підприємства до об’єктів, що підлягають приватизації, спричинило підвищену цікавість до кар’єру, зазначає співрозмовник.
— Нас намагаються скомпрометувати, дехто звинувачує у розкраданні майна, але це неправда, — розповідає він. — Навпаки, завадили розпиляти на металобрухт обладнання.
Пан Левицький не виключає, що рейдерські атаки можуть повторитися. За його словами, в березні нинішнього року вже було протистояння із зброєю. Тоді на підприємство прибули бійці УНСО з Вінниці. Конфлікт вдалося залагодити. Але він повторився. Хто цього разу погрожував колективу?

Куля пролетіла над головою

В охоронній фірмі «Донбас-безпека» є бійці, які пройшли АТО в складі добровольчого загону «Донбас». За словами одного з них (позивний Піт), на територію підприємства увірвалося до 20 озброєних людей. Як стверджує Піт, одного з охоронників взяли в заручники. Наступаючи, прикривалися ним.
— Після автоматної черги по землі й у повітря мені наказали лягти, — розповідає ще один охоронник на ім’я Влад. — Куди було діватися? Ліг, після того отримав рукояткою по голові.
Поранення дістав згаданий заступник директора В’ячеслав Левицький.
Охоронникам вдалося затримати двох нападників. Сталося це під час їхнього відступу з території заводу. Затриманих передали міліції, яка прибула на місце інциденту.
У міліції спростували використання автоматів та гранат під час перестрілки на території підприємства «Мурафський кар’єр».
На сайті УМВС у Вінницькій області детально йдеться про те, що сталося у Мурафі. Цитуємо: «За фактом інциденту на території підприємства «Мурафський кар’єр», слідчим відділенням міліції відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ (хуліганство, вчинене з застосуванням вогнепальної зброї чи іншого предмета, пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Працівниками міліції був зупинений автомобіль «Шкода», в якому знаходилися троє осіб, причетних до скоєння хуліганських дій на території «Мурафського кар’єру». Двох чоловіків міліціонери затримали, водієві вдалося втекти. Затриманими виявилися 27- та 28-річні жителі Дніпропетровської області. Свій візит на підприємство вони пояснили бажанням влаштуватися на роботу. Що стосується самого конфлікту — від пояснень відмовились. Зараз чоловіки затримані в порядку ст. 208 КПКУ (підозра у скоєнні правопорушення).
У салоні іномарки міліціонери вилучили автомат «Форт» та дозвіл на нього, виданий у Дніпропетровську, два магазини до цієї зброї, споряджені по 10 набоїв кожний, холодну зброю та поліетиленовий пакет з порошком білого кольору.
Попередньо встановлено, що правопорушників було близько десяти чоловік, заїхали вони на територію підприємства трьома автівками без номерних знаків, здійснили кілька пострілів з невстановленої зброї у бік недіючої адмінбудівлі та поїхали. У конфлікті є зацікавленість обох сторін. Особи всіх учасників інциденту встановлені. Слідчими органами проводяться усі необхідні заходи, аби встановити об’єктивну істину по справі».
Пояснення охоронників і повідомлення міліції різняться між собою. Хто стоїть за конфліктом на державному підприємстві? У березні, коли там з’явилися люди із зброєю, правоохоронці не надали громадськості відповідь на це питання. Чи зроблять це тепер? Невирішеною залишається проблема погашення заборгованості із зарплати колективу. Два мільйони гривень зароблених грошей не повернули трудівникам. Суттєво скорочено обсяги виробництва. І це за умови, що підприємству доручили ключі від підземної комори, де розвідані величезні запаси корисних копалин, на які є попит у будівельної галузі.

Вінницька область.

P. S. Перед виходом у світ статті перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко повідомив, що Мінагрополітики проігнорувало пропозицію обласної влади щодо призначення нового керівника. Ніяк не відреагували у відомстві на те, що державне підприємство не має ліцензії на видобуток корисних копалин. Тобто, працює незаконно. Продукцію реалізує приватному підприємству, яке продає її за цінами в рази вищими, ніж купує у державного підприємства. Невже такий клубок проблем влаштовує міністра пана Павленка?