Що ближче до зими, то швидше дорожчають на столичному ринку овочі і фрукти. «Якщо три тижні тому помідори на базарі ще можна було придбати гривень за 13—15, то нині за них правлять від 20 до 30, — обурюється пенсіонерка Галина Семенівна. — Цибуля в нашому супермаркеті взагалі за день здорожчала на гривню — була по 16, а тепер — по 17 гривень за кілограм».

 

 

Додали в ціні й інші вітамінні продукти, каже співрозмовниця. Тиждень тому груші пенсіонерка купувала по 20, а нині за них доводиться викладати на 5 гривень більше. Але цей продукт можна зустріти і за 40 гривень. 


Традиційний інгредієнт українського борщу — білокачанна капуста — давно зрівнялася в ціні з брюссельською та цвітною, за них правлять  по 20 гривень. «Другий хліб» українців теж додає в ціні: якщо місяць тому на околицях Києва картоплю можна було придбати по 3 гривні за кіло, то тепер ціни на неї стартують від 6—8 гривень. І це ще не межа, кажуть експерти. З наближенням морозів такий товар стрімко зростатиме в ціні: по-перше, тому що цього посушливого року урожай бульби був не надто щедрим, а по-друге, тому що в Україні досі бракує овочесховищ, де можна її зберігати довше, що давало б змогу  уникнути сезонного коливання цін.    


За офіційною статистикою, протягом вересня продукти харчування та безалкогольні напої якщо і здорожчали, то ненабагато: в середньому (порівняно із серпнем) — трохи більш як на відсоток. За даними ГУ статистики в м. Києві, найбільше піднялися в ціні овочі — на 8,5 відсотка, яйця — на 4,2 та фрукти — на 2,9. Водночас низка продуктів протягом вересня навіть здешевшала: зокрема хліб і хлібопродукти та соняшникова олія. Проте це мало втішає, адже з початку року вартість цих товарів значно збільшилася.


Порівняно з груднем 2014 року на столичному ринку найбільше здорожчала саме олія — на 60 відсотків! На другому місці в сумному рейтингу — безалкогольні напої, які додали в ціні майже 55 відсотків, на третьому — такий стратегічний продукт, як цукор, що з початку року здорожчав майже на 43 відсотки.


Хліб і хлібопродукти додали в ціні майже 39 відсотків, молоко — 27, яйця — 22,6, м’ясо і продукти з нього — майже 22, риба — 42,6 відсотка. Остання вже перетворилася на предмет розкоші — рибні ряди покупці оминають стороною, обсяги її продажів значно зменшилися.


Тим часом чимало споживачів опинилися перед вибором: або їсти, або платити за «комуналку». У жовтні розпочався опалювальний сезон, і кияни з острахом чекають на квитанції за теплопостачання та використані для опалення газ і електроенергію, які з початку року рекордно здорожчали. Ці «листи щастя» вже надходять, проте підприємства, що надають комунальні послуги, констатують: населення ще не розрахувалося з ними навіть за торішнє тепло. Так, на початку жовтня ПАТ «Київенерго» нагадало, що кияни заборгували йому за опалення 1,4 мільярда гривень, за світло — понад 890 мільйонів гривень.


За даними ГУ статистики, у вересні порівняно з груднем 2014 року природний газ додав у ціні понад 453 відсотки! За такий само період електроенергія здорожчала на 66,7 відсотка (як відомо, вкотре тарифи на світло змінилися з 1 вересня цього року).


Про купівлю нового одягу і взуття на тлі тотального здорожчання харчів та комунальних послуг можна хіба що мріяти — більшості киян доведеться латати й доношувати старий гардероб. Тим паче що товари легпрому теж значно додали в ціні. За даними ГУ статистики в м. Києві, одяг у вересні порівняно із серпнем коштував на 33,7 відсотка більше, взуття — на 41.

 

Що почім на ринках Києва (за кг)

 

Картопля — від 6 грн.


Капуста білокачанна — від 15 грн.


Капуста брюссельська — від 20 грн.


Капуста цвітна — від 20 грн.


Цибуля — 17—18 грн.


Морква — 13—25 грн.


Буряк — від 15 грн.


Помідори — від 20 грн.


Яблука — від 15 грн.


Сливи — 20—25 грн.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.