Сім сіл і селищ Томаківського району Дніпропетровщини об’єдналися в єдину Мирівську територіальну громаду. Це вже 16-та об’єднана громада регіону.
Тривалий час бюджетів цих сіл і селищ ледве вистачало лише на утримання дитячих садків, шкіл, амбулаторій і клубів. Дохід від підприємств, що розташовані на території сіл, переважно проходив повз місцеві бюджети. Після об’єднання громада одержує можливість самостійно розпоряджатися значною частиною зароблених коштів і напряму співпрацювати з державою у фінансових питаннях.
Як повідомили «Голосу України» в департаменті економічного розвитку облдержадміністрації, громада одержала 100% прибуткового податку — це сімсот тисяч гривень на рік. Тепер тут відновлять роботу олійні. На Марганецькій птахофабриці створять цех з виготовлення пелетів і переробки відходів фабрики на органічні добрива. Відкриють цехи з виготовлення шлакоблоків і мастильної фарби. Старі майстерні в селах модернізують для ремонту тракторів, комбайнів та іншої техніки. Усе це забезпечить понад сто додаткових робочих місць і збільшення доходів громади на 1,2 мільйона гривень.
— Села отримали друге дихання. Руїни, що залишилися після 90-х, здавалося, було неможливо відновити. Однак механізм знайдено, — вважає голова ОДА Валентин Резніченко. — Децентралізація дасть змогу селам самостійно розпоряджатися власними коштами, а людям стати господарями на власній землі. Це шанс, який не можна втратити.
Фахівці вже прорахували фінансові перспективи об’єднання пілотних громад регіону. Так, надходження до їхніх бюджетів збільшаться в кілька разів. Зокрема, в Ювілейній об’єднаній громаді Дніпропетровського району доходи зростуть із 20,1 до 54,1 мільйона гривень на рік, у Новоолександрівській громаді Дніпропетровського району — з дев’яти до 18,5 мільйона, у Солонянській — із семи до 17,6 мільйона.

Дніпропетровська область.

Інфографіка прес-служби ОДА.