Відомо, що культура у нас фінансується за залишковим принципом, а про інвестиції в галузь часто можна лише мріяти. Але іноді мрії збуваються — завдяки Євросоюзу.

 

У Тернополі презентували проект «Інвестиція в культуру. Системні заходи з метою сприяння культурній освіті». Лідер з його втілення — польське місто Люблін, партнери в Україні — Івано-Франківськ, Рівне і Тернопіль. Вартість проекту — 900 тисяч євро. 90 відсотків з них надає ЄС, ще 10 — бюджети міст, де він реалізується. Тернополю перепало 160 тисяч євро. За словами керівника служби стратегічного розвитку міста Юрія Дейнеки, це перший і доволі солідний проект інвестицій, спрямований у розвиток культури. Якщо він буде успішним, то місто має перспективи отримати ще чотири гранти з ЄС, Німеччини на цю галузь.


Проект передбачає створення медіалабів — медійних лабораторій, де за допомогою сучасного обладнання та новітніх технологій можна буде створювати інформаційні продукти.


— Такі лабораторії давно діють на Заході, — каже автор проекту, працівник Люблінського муніципалітету Евеліна Грабан. — Для нас, як і для вас, це поняття нове. Культура не може існувати без сучасних технологій. Нас, приміром, турбує, що будинки культури нині переважно порожні, ми хочемо вдихнути у них життя. Щоб приходили сюди не лише молоді люди, а й діти, й ті, кому за п’ятдесят.


Проектом передбачено закупити комп’ютери, ноутбуки, програмне забезпечення, сучасну світло- та звукотехніку, музінструменти. Дещо в Тернополі вже придбали, до кінця року закуплять решту, і на початку 2016-го медіалаби запрацюють. У проекті беруть участь Палац культури «Березіль» і «Український дім «Перемога», де обладнання — ще з 1970-х років. Навчатимуть — безплатно: створювати відеофільми, фотографувати, експериментувати зі світлом та звуком та ще багато чого. У Польщі, наприклад, старші люди охоче освоювали звукові поштівки для онуків. Там, як і в нас, багато хто працює у Британії й Німеччині, родини розірвані, бабусі й дідусі сумують за онуками. У листопаді—грудні для всіх охочих організують майстер-класи за допомогою фахівців із Києва, Харкова, Львова, тернопільського об’єднання «Бункермуз». Долучатимуть і громадські організації. Їх буде десять, а то й більше, якщо набереться багато бажаючих освоювати нові технології.


Перший крок зроблено. За словами Евеліни Грабан та координатора проекту в Любліні Томаша Ковала, можна отримати багато грантів, спрямованих на розвиток культури і не тільки. Проблема в одному: громадські організації (а гроші виділяються переважно їм) мають бути активнішими.

Тернопільська область.