Багато людей щось збирають: хто марки, хто якісь незвичні сувеніри... А от Олександр Дідовець (на знімку) з Новограда-Волинського колекціонує рекорди. Причому власні і часто дуже незвичайні. От і цього літа він отримав черговий, уже п’ятий диплом Книги рекордів України. У ньому, зокрема, йдеться: «З метою вшанування Державного Прапора України О. Дідовець презентував найбільший Державний Прапор України, виготовлений без застосування механічних пристроїв із металевих цвяхів довжиною 200 мм».

Він складається з цвяхів, зігнутих голими руками. Довжина — 1,6 метра, ширина — метр. Важить така конструкція 11,5 кілограма.
До речі, це не перший прапор із цвяхів, «витканий» Олександром Дідовцем. Торік його давній друг відзначав 60-річний ювілей. Тож саме стільки цвяхів зігнув голими руками силач, щоб зробити йому подарунок.
Спортсмен зізнається, що в молодості був слабаком. У великий спорт прийшов майже у тридцять років. А почався цей шлях з того, що якось після зміни його товариш запропонував йому піти «потягати гирі».
Уже на перших своїх змаганнях став чемпіоном Житомирської області. Потім — низка інших перемог, він — багаторазовий чемпіон світу серед ветеранів. Але то офіційний спорт. Та є й нетрадиційні досягнення. Дідовець охоче дивує ними людей. На міські свята піднімав 50-літрову бочку з пивом... А як вам така вправа? За 45 секунд сім разів підняв дві гирі по 32 кг дугами донизу. Спробуйте підняти «догори ногами» значно меншу вагу, і зрозумієте, як це складно.
Своїм коронним номером ветеран, який розміняв уже сьомий десяток, вважає «піраміду». На долоню він ставить 24-кілограмову гирю дужкою донизу. А на цю гирю, денцем до денця, ставить ще одну таку саму. Втримати це непросто не тільки через велику вагу. Треба вправно балансувати, інакше конструкція одразу впаде. Диплом Книги рекордів України Дідовець одержав, протримавши свою «піраміду» 24 секунди.

Житомирська область.

Фото з сайту http://www.zvyagel.com.ua