В Умані готуються до відкриття монументу Гонті та Залізняку, на який чекали майже... півстоліття.

Історія вшанування пам’яті керівників національно-визвольних змагань, що увійшли в літопис України під назвою Коліївщина, розпочалася ще у другій половині минулого століття. У 1968 році, до 200-ї річниці початку гайдамацького повстання, перший заступник Голови Ради Міністрів УРСР М. Тронько та інші державні мужі урочисто відкрили в Умані меморіальний камінь. На сірому граніті чітко викарбувано слова: «Тут буде споруджено пам’ятник М. Залізняку та І. Гонті — ватажкам народно-визвольного антифеодального повстання 1768 року».
Проте будівництво монументу протягом останніх 47 років так і не розпочалося. Не дочекався втілення у життя свого величного проекту «Нескорені» й легендарний хранитель української історії та народознавства, скульптор Іван Гончар...
Кілька років тому ідеєю поновити роботи щодо спорудження пам’ятника ватажкам Гайдамаччини загорілися козаки Уманського коша імені Івана Гонти Українського козацтва. Зокрема, полковник Володимир Сивак.
На сьогодні, розповіли активісти, основну суму грошей зібрано і вже виготовлено скульптурну композицію за ескізами Івана Гончара (на знімку). Наступний етап — монтаж кількаметрового монумента, спорудження його підніжжя та облаштування майданчика. На все це ще потрібні кошти.

«Упевнений, пам’ятник стане історичною візитівкою нашої стародавньої Умані, символом спадкоємності української боротьби за волю, за національну гідність і єдність», — ділиться Володимир Сивак.
Щоб підкреслити об’єднавче значення нового монументу, козаки та інші громадські активісти Уманщини мають намір закласти біля його підніжжя Парк Соборності всіх українських земель.
Реквізити «ПриватБанку»:
номер рахунку 26007051509491
код ЄДРПОУ/ДРФО 34704545 Черкаська філія
МФО 354347 — на спорудження пам’ятника Максиму Залізняку та Івану Гонті.


Черкаська область.

Фото надане Володимиром СИВАКОМ.

P. S.  «Голос України» від самого початку «боротьби за пам’ятник» виступає інформаційним партнером уманчан. Для тих, хто хоче надати свою посильну допомогу для спорудження монументу «Нескорені», організатори проекту просять переказувати кошти.