Три мільйони 748 тисяч тонн зернових та зернобобових намолочено на Вінниччині. Ці культури збирають на останніх 15 тисячах гектарів, тобто залишилося два відсотки від загальної площі.


Нинішній рік для хліборобів був менш урожайним порівняно з попереднім. У 2014-му загальний вал становив п’ять мільйонів тонн зерна. Аграріїв підвела погода. На такій думці сходяться більшість фахівців. Засуха допікала не тільки навесні та влітку, а й у перші півтора місяця осені. Середня врожайність зернових та зернобобових з одного гектара знизилася порівняно з 2014-м на 12 центнерів — до 46,4 центнера. Зменшення зафіксовано за всіма видами культур. Найбільше недобрали кукурудзи. Без достатньої вологи королеві ланів неврожаїться.

 

— Якщо торік зерна кукурудзи зібрали на круг майже 82 центнери, то нині середня урожайність — 49 центнерів, — каже директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик. — Загальна площа качанистої — 303 тисячі гектарів. Недобір — майже мільйон тонн.


На наступний рік аграрії краю розширили площі під озиминою — замість планованих 370 тис. га насіння поклали в ґрунт на 392 тисячах. Причина зрозуміла — озимі, порівняно з іншими культурами, більш стійкі до погодних негараздів.


Вінницька область.