У Комсомольську, що на Полтавщині, почали перейменовувати «радянські» вулиці, але за назву обласної «столиці» гірників тут обіцяють стояти «до останнього».


Першою ластівкою прощання зі спадщиною тоталітарного минулого тут був демонтаж величезного пам’ятника Леніну перед будівлею міськради. В цьому чи не найбільш зросійщеному на Полтавщині місті обласного значення, що свого часу будували як доважок до гірничо-збагачувального комбінату посланці з усього Союзу, скульптуру вождя прибрали найбільш цивілізовано. З приводу її долі міська влада влаштувала офіційні громадські слухання. Тож не було ні революційних мітингів, ні політизованих «пролетарів» із молотами та драбинами. Просто одного ранку комсомольчани прокинулися і не побачили знайомої фігури...
Та все те мало стати лише своєрідною прелюдією до серйозніших змін. Адже, керуючись «декомунізаційним» законом, Український інститут національної пам’яті включив Комсомольськ до переліку міст, яким належить змінити назву. І тут, як то кажуть, коса наскочила на камінь.


Тема «захисту» імені рідного міста стала однією з провідних під час останньої виборчої кампанії. Спершу до міськради надходили протоколи зібрань трудових колективів із майже одностайними резолюціями підтримки «захисників». Потім у Комсомольську провели ще одні загальноміські громадські слухання, на яких із 635 присутніх земляків 552 проголосували проти перейменування.


Отже, крім очікуваного вердикту — залишити нинішню назву міста, учасники слухань доручили міськраді звернутися до Верховної Ради «з ініціативою щодо невідкладного врегулювання питань проведення місцевих референдумів на законодавчому рівні, аби кожен громадянин міста міг висловити свою думку з приводу перейменування». Водночас парламенту пропонується внести зміни до «декомунізаційного» закону «щодо прийняття рішення про перейменування населених пунктів виключно місцевими референдумами у відповідних адміністративно-територіальних одиницях з урахуванням думки більшості населення». Зрештою міськрада вирішила затвердити резолюцію цих громадських слухань і направити її до Верховної Ради.


Отже, черговий ювілей — 55-річчя з дня заснування, який відзначатимуть 29 листопада, може стати останнім в історії наймолодшого міста Полтавщини з «радянською» назвою.


Хоча реальний комсомольський вік, як відомо, починався в 14 років і закінчувався у 28, Комсомольськ, котрий досяг майже дворазового «максимуму», «дорослішати» не поспішає...


Полтавська область.

 


На знімку: ця скульптура підприємливої бабусі роботи місцевого митця Олега Рябо стала одним із новітніх символів Комсомольська.


Фото автора.