Бабуся на тернопільському центральному ринку припрошує купити курку. На прилавку — дві курячі тушки, десяток яєць. Покупців у м’ясних рядах майже немає: люди не мають за що купувати. Бабуся ділиться своїми стратегічними планами:
— Трохи припасла пенсії, хотіла взяти мішок цукру. Минулого тижня ще коштував 660 гривень, а нині вже 760. Хочу спродатися, бо не вистачає грошей.

Після ажіотажу навколо гречки на Тернопільщині розпочався цукровий бум. Люди намагаються створити такі-сякі запаси, бо ходять чутки, що цукор подорожчає до 16—16,5 грн. за кілограм.
Представники влади заспокоюють, мовляв, солодкого піску в області більш ніж достатньо, але їм мало хто вірить. І не дивно: попри всі запевнення, вартість цього продукту з початку вересня зросла на чверть — з 11,5 до 14,5 грн. за кілограм. У деяких супермаркетах його ціна вже перевищує 15 гривень. Традиційно всі чекали сезону переробки буряків: з його початком ціни на цукор завжди падали. Але тепер навпаки — почали зростати.
Цього року на Тернопіллі заплановано виробити понад 125 тисяч тонн цукру. Це втричі більше, ніж річна потреба області. Хоча й працюють лише два заводи: Чортківський та Збаразький.
Тернопільщина, яка колись славилася на весь Союз високими врожаями солодких коренів і мала для їх переробки дев’ять підприємств, поступово втрачає позиції цукрового краю. Про тернопільський завод «Поділля» залишилися лише згадки, вже п’ять років не працює Кременецький цукровий завод, трохи менше — Борщівський, Бучацький і Лановецький, які неможливо запустити без значних капіталовкладень. Чи підуть на це нові власники? Після банкрутства агрохолдингу «Мрія» три останні за борги забрав один з банків. У робочому стані заводи у Хоросткові та Козовій, та чи буде наступного року достатньо сировини, щоб їх запустити? Адже зважаючи на нестабільну ситуацію на ринку цукру, багато сільгосппідприємств відмовляються від вирощування солодких коренів.
Нині в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації вивчають плани сільгосппідприємств щодо посівів цукрових буряків на наступний рік. Вони невтішні. Прогнозується, що вирощуватимуть солодкі корені на 18—20 тис. га. Якби хоча б на 30—35 тис. га, то можна було б запустити ще два заводи.
«Аркадія» належить до сільгосппідприємств середньої руки, тут з року в рік сіють цукрові буряки. Для її керівника, депутата обласної ради (до речі, обраного втретє) Миколи Пилипіва сівозміна — святе діло, тому він не має наміру відмовлятися від цієї культури.
— Ми вже закінчили збирати буряки, — розповідає Микола Іванович. — Середня врожайність — 520 центнерів з гектара. Торік була на рівні 700 центнерів. Усе сталося через посуху. Звичайно, цукристість збільшилася, але це не дасть змоги сягнути минулорічної рентабельності, хоч і тоді вона була мінімальною. Проте ми знову підготували площі під цукрові буряки.
На думку директора департаменту агропромислового розвитку області Олега Напори, ситуацію на ринку цукру нагнітають товаровиробники. Втрати від зниження врожайності цілком компенсувалися високою цукристістю. Якщо торік середня врожайність в області була на рівні 407,1 центнера з гектара, то тепер становить 395,4, але цукристість набагато вища, тож на рентабельність гріх нарікати. За його розрахунками, у роздрібній мережі ціна цукру мала би бути на рівні 12 грн. за кілограм, у гуртовій — 11 грн. А ось виробники цукру наполягають: справедлива ціна — не менш як 16—16,5 грн. за кілограм. Тільки так, мовляв, вдасться перекрити всі видатки. І це за умови, що курс долара залишатиметься стабільним.
Тим часом, на світових біржах ціна кілограма цукру в перерахунку на українські гроші — 8,5—9 гривень. Навіть якщо додати логістику, розмитнення та інші витрати, вийде не більш як 12 гривень за кілограм. Виходить, імпортувати солодкий продукт вигідніше, ніж виробляти свій? І це при дешевій українській робочій силі та відносно недорогих енергоносіях. То, може, справді апетити товаровиробників надто завищені й вони навмисне нагнітають ситуацію, аби заробити на і так збіднілому населенні? Влада закликає людей не піддаватися ажіотажу і вичекати, мовляв, ціни впадуть. Збити їх сподіваються на сільськогосподарських ярмарках. Проте попередні ярмарки продемонстрували: добрі наміри не завжди підтверджуються на практиці.

Тернопільська область.

Тим часом

Столичні супермаркети масово розпочали розпродаж цукру буцімто за зниженими цінами. Вартість кілограмового пакета солодкого піску починається від 16—17 гривень.

Фото Галини КВІТКИ.