У 2016 році однією з ключових має стати широка реформа системи освіти. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Арсеній Яценюк.

 

«Ми пройшли перший етап реформування вищої освіти, і нам необхідно ухвалити закони про освіту та про професійно-технічну освіту. Вважаю, що 2016-й повинен стати роком реальних змін у системі базової освіти України», — сказав глава уряду та запропонував міністру освіти Сергію Квіту представити базовий законопроект про освіту.


За словами міністра, документ передбачає зміну структури, її децентралізацію, запровадження державно-приватного та державно-громадського партнерства та концепції освіти впродовж всього життя.


«У 2017-му до школи підуть перші діти, які здобудуть 12-літню освіту», — сказав міністр та зауважив, що за вибором батьків діти зможуть розпочати навчання у 6 чи 7 років.
Також передбачається, що міністерство не керуватиме геть усім, а лише відповідатиме за освітню політику. Центральним незалежним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти буде Державна інспекція навчальних закладів. Саме вона спільно з Центром оцінювання якості освіти, наприклад, проводитиме сертифікацію педагогічних працівників. «Для чого це потрібно? Бо тепер зарплата будь-якого викладача залежатиме від рівня його кваліфікації», — зазначив С. Квіт.


«Законопроект про освіту має бути проголосований парламентом в цілому до кінця цього року», — сказав глава уряду.


Ще одним завданням є реформа системи охорони здоров’я. Нагадавши, що до парламенту вже внесено відповідний пакет законодавства, А. Яценюк підкреслив, що ми нарешті повинні відмовитися від фінансування ліжок, а перейти виключно до фінансування пацієнта та конкретної медичної послуги. Утім, це справа майбутнього, а під час учорашнього засідання уряд утворив незалежне Агентство із закупівлі ліків та лікарських засобів, тож тепер міністр не займатиметься проведенням тендерів та витрачанням коштів, що зменшить боротьбу за цю посаду.


Коментуючи роботу над проектом Держбюджету на 2016 рік, А. Яценюк насамперед підкреслив, що цей документ та податкова реформа мають бути обов’язково прийняті до кінця 2015-го. «Цей законопроект повинен одночасно подаватися з так само збалансованою податковою реформою, яка має спростити умови ведення бізнесу і адміністрування та створити умови для додаткового залучення інвестицій і капіталу в українську економіку», — сказав він та повідомив, що наступного тижня вестиме предметні розмови зі всіма парламентськими фракціями, щоб Верховна Рада «мінімізувала політичні дискусії» та перейшла винятково до практичних голосувань за необхідні закони, бо нині ухвалюються тільки 40 відсотків урядових законопроектів.