Величезний лісовий масив, який охоплює значну частину Ківерцівського району, а саме — 33 тисячі гектарів, завжди славився своїми прекрасними деревостанами, багатим рослинним світом, мальовничими краєвидами. Відтепер — це Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща». Побувати у цьому чарівному куточку Волині журналістів запросив виконувач обов’язків директора цієї екологічної установи Ігор Квач, співорганізатором прес-туру став сектор туризму ОДА, зокрема його завідувач Віталій Чернець.

Зубр може залишитися хіба що на... гербі району

Під час пішої прогулянки нас вразили величезні, площею понад 200 гектарів, вольєри для зубрів. Дізналися, що із завезених кілька років тому з Вінниччини п’яти звірів-велетнів залишилося лише два самці: молодий, народжений уже тут, і старий. Обох давно належало б випустити на волю, щоб мали змогу продовжити рід.
Державному підприємству «Мисливське господарство «Звірівське» виділено лісові ділянки в однойменному лісництві Ківерцівського держлісгоспу, а вольєри для зубрів збудовані на ділянках, які перебувають у користуванні одночасно п’яти структур. 
Тепер вольєр на тривалий період орендує виробничо-комерційна фірма «Явір Плюс» ЛТД, а щоб зубри бува не вирвалися, знизу триметровий дерев’яний паркан ще й обтягнули металевою сіткою. Щоправда, випасаються у вольєрі переважно дикі свині. Зубри виявилися нікому не потрібними: вперше за всю 50-літню історію їх перебування на Волині ці величні тварини за 2014 рік ніким не були взяті на облік. Їх вільне поголів’я в тутешніх лісах становить десь 9 чи 10 особин з телятами, а на початку 1990-х було понад 200...
Як розповів Ігор Квач, єдина на Волині популяція цього лісового велетня, завезеного сюди ще 1965-го, утримується у загальнозоологічному заказнику «Зубр», який займає площу понад 10 тисяч га і згодом усе ж має увійти до національного природного парку.

Вода, що додавала воїнам сил

Цікавим було спілкування із сільським головою села Грем’яче Наталією Мельник. Ця енергійна жінка опікується розвитком туризму і готова надавати мандрівникам можливість подорожувати човнами по річці Путилівці, а також кінніми, велосипедними та іншими цікавими маршрутами.
Декілька років тому з ініціативи сільського голови Грем’ячого і Луцького міжрайонного управління водного господарства на березі Путилівки було облаштоване джерело, де кожен подорожуючий може напитися смачної води. Наталія Петрівна розповіла, що в 1916 році, під час відомого Брусилівського прориву, води з цих джерел вистачало, щоб напоїти і приготувати їжу для кількох російських дивізій. І сьогодні струмочки пробиваються з-під високого крейдяного пагорба, даруючи людям не тільки можливість втамувати спрагу, а й насолодитися цим дивом природи.
До речі, цілющі властивості має і вода в самій річці Путилівці, оскільки вбирає в себе силу лікувальних грязей. На її берегах нижче за течією розташовані два санаторії: волинський — «Пролісок» і рівненський — «Червона калина».
Свого часу Наталія Мельник була заступником директора розташованого на території Грем’яченської сільської ради санаторію «Пролісок». Разом з його директором депутатом обласної ради Валентиною Касардою реалізували не лише кілька цікавих туристичних проектів, а й зуміли залучити кошти Євросоюзу для спорудження в санаторії прекрасного водолікувального комплексу.

Замаскована вирубка

Відвідали ми і ботанічну пам’ятку природи загальнодержавного значення «Горинські Крутосхили», розташовану на правому високому березі річки Горинь. До речі, єдине місце у Волинській області, де вона дотична до цієї потужної притоки Прип’яті. Створений заказник в 1975 році для збереження високобонітетних насаджень дуба, сосни і граба. З попередніх приїздів сюди запам’ятався унікальний двохсотлітній дуб, який завис над глибоким урвищем, тримаючись за землю лише кількома потужними коренями. Дуб залишився, а ось кількох гектарів прекрасного лісу, яким колись добиралися до облаштованого тут рекреаційного пункту, не стало. Хто розпорядився зрубати його? Адже проводити суцільні вирубки тут категорично заборонено. 

Партизанськими стежками

Цікавим туристичним об’єктом на території Національного парку є Меморіальний комплекс партизанської слави в урочищі Лопатень. У роки Другої світової війни тут базувався партизанський загін особливого призначення «Переможці», командиром якого був Дмитро Медвєдєв. Про ті буремні часи нагадують відновлені землянки, партизанська могила, величний монумент. Охочі можуть оглянути експозиції відразу двох музеїв: «Партизанської слави» та Історії волинського лісу. 
Сподіваємося, що Ківерцівський НПП «Цуманська пуща» успішно виконуватиме покладені на нього природоохоронні функції, що відвідання цього заповідного куточка Волині стане престижним для туристів і любителів природи багатьох країн, ефективним центром екологічної просвіти та виховання.

Волинська область.

 

 

Річка Путилівка вабить своєю первісною красою.

 

 

Про історію будівництва цих величезних вольєрів Ігор Квач може розповісти багато.

Фото автора.