На початку опалювального сезону у половини мешканців Херсона з’явилися вагомі підстави заздрити мешканцям іншої половини обласного центру. Річ у тім, що багатоповерхівки однієї половини міста обігріває комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго», підвідомче міськраді. А в іншій половині основним постачальником тепла є публічне акціонерне товариство «Херсонська ТЕЦ», де власник — держава. На нинішній опалювальний сезон «Херсонтеплоенерго» встановило тариф у 14 гривень за квадратний метр житлової площі, а «Херсонська ТЕЦ» — 22 гривні. Тобто в одній «висотці» господарі квартир змушені будуть платити за підігрів батарей на вісім гривень дорожче, ніж у сусідньому будинку. І це при абсолютно однакових нормативах і вимогах до якості теплоносія!

 

— У нашому Дніпровському районі саме ТЕЦ постачає тепло до двохсот з лишком багатоповерхівок. Але є й такі, що їх обслуговує «Херсонтеплоенерго». Настільки велику різницю у тарифах цих підприємств люди вважають навіть не те що відверто несправедливою, а навіть ненормальною. І наполягають на їх «синхронізації», — підсумовує заступник голови Дніпровської райради Херсона Владислав Кондратов.


Вищі тарифи на тепло на ТЕЦ пояснюють більшими витратами на обслуговування виробничого обладнання та застарілих мереж. Її котельню збудували майже шістдесят років тому, вона застаріла морально і фізично, та держава впродовж останніх років економила на реконструкції і заміні підземних трубопроводів. Газу ТЕЦ «їсть» чимало, та і дірки доводиться постійно латати, а це недешево. У той же час Херсонська міськрада, навіть попри бюджетну скруту, щороку знаходила кошти для невеликих котельних КП «Херсонтеплоенерго», де встановлювали лічильники, економічніші пальники та замінювали старі котли. Тільки у 2015-му на підготовку до нового опалювального сезону підприємство отримало близько мільйона гривень. От і виходить, що виробництво тепла у нього стає дешевшим, а ТЕЦ втратило спроможність гідно конкурувати з «Херсонтеплоенерго». Показово, що керівник ТЕЦ Богдан Педченко коментувати ситуацію відмовився. Лише через свою приймальню передав кореспонденту «Голосу України» три слова: «Я дуже зайнятий».


Не можна сказати, що місцеву владу такий химерний стан справ із тарифним «різнобоєм» влаштовує. Керівництво міськради протягом останніх десяти років неодноразово пропонувало передати ТЕЦ у комунальну власність, та згоди не отримало — натомість підприємство акціонували. Влітку міський голова і Департамент житлово-комунальних послуг Херсонської облдержадміністрації зверталися до Кабміну, Міненерго та НКРЕ з проханням скоригувати тариф ПАТ «Херсонська ТЕЦ». Там звично обіцяли «вжити заходів», але — розпочався черговий опалювальний сезон, а конкретного рішення так і не прийнято.

Херсон.